Didge

Hoe speel je op een didge?

Het spelen op een didge is niet echt makkelijk. Je krijgt er meestal vrij snel geluid uit, maar de kunst is om allerlei variaties in het geluid te krijgen. En dat is nog niet alles. Je moet ook proberen om het geluid continu te laten klinken. Omdat een didge een blaasinstrument is, betekent dat, dat je dus continu in de didge moet blazen.

Maar moet je dan niet inademen?

Lijkt me wel makkelijk om af en toe in te ademen. Anders mag je blij zijn als je het spelen een halve minuut volhoudt. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je, terwijl je in je didge blaast, door je neus inademen. Dit heet 'circulair ademhalen'. Met je mond moet je een soort doedelzak maken door je wangen bol te maken. Als je dan door je neus inademt, kun je de lucht die nog in je wangen zit in de didge blazen. Nou is dit makkelijker gezegd dan gedaan! Je kunt het eens proberen door in een wat dikker rietje in een glas met water te blazen (liever geen Cola, want dat gaat zo schuimen en geeft zo'n troep). Je kunt dan proberen om continu te blazen, terwijl je door je neus gewoon inademt (en misschien ook weer een beetje uitademt). Pas alleen op, dat je je niet verslikt.

Een andere manier om het ademen te oefenen doe je bij voorkeur in de badkamer of op een zonnige dag in de tuin. Je vult je mond flink met water (je neemt dus een slok water zonder het door te slikken). Vervolgens begin je met het water langzaam (dus door je lippen maar een heeel klein beetje te openen) naar buiten te persen met je wang en je tong. Tegelijkertijd (en dat is het moeilijke) adem je in door je neus. Als dat lukt kun je het nog een keer doen, maar dan stop je als je mond nog halfvol is met inademen en blaas je de rest van het water uit je mond door weer je longen te gebruiken. Je ademt dan dus uit en spuit het water naar buiten.

Als dat lukt dan doe je hetzelfde (zonder het water) op de didge. In het begint klinkt het voor geen meter. Vaak is het nog erger dan wanneer je voor het eerst didge probeerde te spelen, maar dat is een teken dat je het idee onder de knie hebt. Je kunt immers geluid maken tijdens het inademen!! Nu nog veel oefenen om het geluid weer gewoon te krijgen en vloeiend te laten klinken.

Geluid uit een didge.

Voordat je begint met circulair ademen is het wel zo fijn om eerst gewoon geluid uit een didge te krijgen. Circulair ademen probeer je meestal pas als het gewone geluid al goed uit je didge komt, met mooie boventonen enz.

Je krijgt geluid uit een didge, door met je lippen een trillend geluid te maken. Je doet een beetje als een paard dat geluid maakt (en dan niet het hinikken, maar het 'snorten' of blazen). Als je daarmee geluid uit je didge krijgt, dan moet je nog proberen om zonder bolle wangen geluid te krijgen. Als dat lukt, dan moet je proberen je lippen iets of wat aan te spannen, door het begin van een glimlach te maken. Als je je lippen te strak aanspant, dan komt er geen geluid meer uit, of krijg je een soort trompet geluid.

Als je het "mooie" geluid hebt, is het een kwestie van veel oefenen, proberen, experimenteren om het geluid altijd goed en mooi te krijgen. Je kunt ook aan D en T klanken gaan denken. Hierbij stopt het geluid heel kort, en als je het goed doet, begint de klank weer meteen. 

Om andere klanksoorten te krijgen, beweeg je je tong, je kaken, gebruik je je stem enz.

Veel speel plezier!