Didgerinews
No.1 ; Jaargang 6 ; Updated: 14 Januari 2007

Van de Webmaster

14 Januari 2007
Wat gaat de tijd toch snel als je met van alles en nog wat bezig bent :-) . De vorige didgerinews is al weer van meer dan 4 maanden geleden! Het werd dus weer hoog tijd voor een nieuwe versie. En dan meteen maar aan het begin van het nieuwe jaar.

In deze DidgeriNews wat speciale aandacht voor een aantal didge events die er aan zit te komen. En naast de mogelijk therapeutische aspecten van de didge bij snurken, wordt er nu ook onderzoek gedaan naar het effect bij astma.

Groetjes en een goed didge jaar toegewenst! 


Didgeridoo en Astma

7 Januari 2007
Ben Moodie - Didge en AstmaEnige tijd geleden was de therapeutische werking van de didgeridoo op het snurken erg in het nieuws. Maar nu wordt er in Australië ook gekeken naar de therapeutische eigenschappen van de didge op astmatische aandoeningen.

Dat de didgeridoo mogelijk gunstige effecten heeft op de ademhaling en astmatische aandoeningen heb ik al eerder gehoord. Onder andere toen ik een kleine tien jaar geleden mijn eerste didge lessen kreeg. De reden die toen werd aangevoerd is dat je bij het didge spelen continue een wat hogere luchtdruk opbouwt in je longen. Daardoor gaan de bronchiën en bronchioliën net iets verder open staan -was de theorie- en daardoor stroomt de lucht makkelijker.

De precieze theorie of gedachten achter het onderzoek dat nu gaat lopen is niet helemaal duidelijk, anders dan training van je ademhalingsorgaan. De didge leraar die meedoet met het onderzoek komt met een voor mij nog minder concrete theorie: "It helps you to control your breathing a lot better because you learn to feel your heart pumping and to breathe with the rhythm of your heartbeat".

Meer over dit aanstaande onderzoek staat op http://www.news.com.au/sundaymail/story/0,,21015841-5003426,00.html


Didge Dag Twente

 
7 Januari 2007

Op zondag 25 Maart organiseert Djiddo, een groepje didgeridoo-spelers uit Enschede, een didgeridoo dag in Twekkelo in Twente.

Van de site van Djiddo:

Het wordt een dag voor didgeridoo spelers, geïnteresseerden, beginners, gevorderden, enthousiastelingen, etc. Kortom een dag voor iedereen die iets heeft met het instrument de didgeridoo.

De invulling van de dag is heel vrijblijvend. Zo zal er plaats zijn voor:

Leren spelen; Djiddo verzorgt miniworkshops voor beginners Jammen Elkaar technieken leren Bekenden maken en ontmoeten Bijkletsen met een kopje koffie Kortom, het is de bedoeling om er samen een leuke dag van te maken.

De toegang tot deze didgedag is geheel gratis en vindt plaats op het Landgoed Algoed. Landgoed Algoed ligt in een prachtige omgeving in Twente in het buurtschap Twekkelo, gesitueerd tussen Enschede en Hengelo. Meer informatie over Twekkelo en het Landgoed Algoed zijn te vinden op genoemde websites.

 


Nog meer didge dagen

7 Januari 2007

Zaterdag 10 februari organiseert Dutch Outback een dagje Down Under in Hoogvliet/Rotterdam.

Een stukje tekst van de site van Dutch Outback:

Deze dag zal in het teken staan van Australië. Iedereen krijgt de gelegenheid om Australië te beleven in de vorm van verschillende aspecten, natuurlijk volledig in Aussie stijl. 

Dit AUSSIE EVENT wordt gehouden in de grote zaal van “de Aanbouw” - te” Hoogvliet/Rotterdam. van 10.30 - 16.30 uur.

Naast onze Aussie “gifts/souvenirs” assortiment kunt u kennis maken met:

  • twee ervaren vrijwilligers van www.wereldcontact.nl zullen u meeslepen in dit prachtige continent d.m.v. een presentatie
  • u kunt fotomateriaal bekijken
  • de gehele dag genieten van Australische muziek
  • onze nieuwe collectie “gifts/souvenirs” wordt speciaal voor deze dag uitgestald
  • DVD’s zullen getoond worden via een televisiescherm
  • Kids mogen, als ze willen, leuke dingen maken in onze knutselhoek
  • “live” didgeridoo demonstraties zullen er gegeven worden
  • een “spel” voor de kinderen
  • grabbelton t.b.v. een goed doel, het koalaziekenhuis
  • wilt u gewoon genieten…ook dat kan in onze koffiehoek
  • brochures, folder materiaal, leesvoer, het is er allemaal
  • wel eens Vegemite geproefd…grijp je kans…
  • etc etc etc… kortom een leuk dagje DOWN UNDER in Rotterdam

 


Theater tourtje Inner Strength

7 Januari 2007
Inner Strength, de band met Webmaster Roland op didge, maakt de komende maanden een tour langs een aantal theaters en culturele centra.
  • Zaterdag 10 februari tijdens het Fidder Folk Festival in Zwolle, waar ook Moya Brennan speelt
  • Zondag 11 februari in Sint Jan Cultuur in Roosendaal
  • Zaterdag 3 maart in Hengelo
  • Zaterdag 31 maart in Zundert
  • Zaterdag 14 april in Bladel

De exacte locaties en tijden staan op http://www.inner-strength.nl/agenda


14 Januari 2007

Reserve onderdelen didjeribones

Voor de didjeribone van Charlie McMahon zijn de volgende losse onderdelen op dit moment beperkt leverbaar:
mondstukken en uiteindes (het kegelvormige stuk dat voor een wat vollere klank zorgt).

Als je een los mondstuk wilt of een los uiteinde, stuur dan een mailtje naar me en geef aan wat je hebben wilt. Losse mondstukken kosten 12,50 Euro incl. verzendkosten. Losse uiteindes kosten 15,00 Euro incl. verzendkosten. Een mondstuk plus uiteinde stuur ik voor 20,00 op.


 

 

Eerder nieuws:

DidgeriNews Nr. 1: Didgeridoo en Snurken - Einde Sfinks workshops - Sinai - CD recensie - Didges en Datjes - Inhoudsopgave 2005 ; Januari 2006
DidgeriNews Nr. 2: Umoja - Cultuur op de Campus - Aboriginal dag Brunssum - Didge Meditation - Didges & Datjes; Februari 2006
DidgeriNews Nr. 3: Ash Dargan - Garma - Brunssum - Didge Meditation - Didges & Datjes; Juni 2006
DidgeriNews Nr. 4: Extra optreden Ash Dargan - Australian Fair - verslag Brunssum - Grootmeesters - Didges & Datjes ; Augustus 2006

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.