Didgerinews
No.3 Jaargang 1 Updated: 6 Maart 2002

6 Maart 2002
De derde DidgeriNews licht op op je beeldscherm....

Het is pas Maart, maar de activiteiten voor de zomermaanden worden langzaam maar zeker gestart. Ruigoord gaat eind juli weer trillen door de didge drone. Meteen daarna gaan de trillingen door naar Boechout, bij Antwerpen. En er zitten wat leuke workshops in de pijp-lijn. Maar zover is het nog niet. Voor het zover is zijn er eerst nog veel Jams, optredens hier en daar en wie weet wat nog meer. 
En ondertussen heeft een aantal didge spelers de Ardennen (ondanks het DidgeSpook, zie Didgecussieboard) weer overleefd, is de eerste Jam in de Doors geweest en komen er nog meer (elke laatste Zondag van de maand), en kun je op deze site in het fotoalbum foto's zien van de Jam in de Badcuyp (iedere 2e donderdag van de maand).

Veel leesplezier.


Fujara

6 Maart 2002

FujaraDe Webmaster is vorige week in Duitsland geweest en heeft daar een soort broertje van de didge (in muzikale zin dan) gezien: de Fujara. Net als de didgeridoo is dit ook een overtoon instrument. Alleen in tegenstelling tot de didge is de toon die de fujara maakt zuiverder. Dat wil zeggen, boventonen in de basistoon heb ik nog niet gehoord of kunnen opwekken toen ik hem 5 minuten mocht spelen. Verder is een Fujara een soort heel grote fluit die vertikaal wordt gespeeld (zie foto). Van de bovenkant naar ongeveer het midden loopt weer een buis terug en daarin zit het mondstuk. Door harder of zachter te blazen krijg je (net als bij een gewone fluit) harmonischen van de grondtoon. Bij een gewone fluit haal je meestal maar 1 of soms 2 harmonischen (octaven hoger), bij een fujara zijn dat er 6 of meer. Eventueel zitten onderaan in de Fujara nog 3 openingen die net als bij een gewone fluit de toonhoogte nog kunnen laten varieren. Als je dat doet krijg je een beetje het idee van een kerkorgel.

Naturton is een duo uit Zwitserland dat o.a. Didgeridoo en Fujara speelt. Verder ben ik nog weinig CD's tegen gekomen met en Fujara erop (al schijnt hij voor te komen op één CD van Kate Bush die ook in de Boeken en CD lijst staat; ik moet nog eens goed luisteren).

 


2e Didgeridoo Gathering in Ruigoord

(ingezonden door Casey)
15 Februari 2002

G'day Roland,

Het gaat weer gebeuren!!

De 2de International Didgeridoo Gathering gaat plaatsvinden op 20 Juli in Ruigoord. De programering is nog niet helemaal rond maar dit zijn de artiesten die al geboekt zijn.

 • Ganga Giri
 • Mark Atkins
 • Michael Jackson
 • Stephen Kent
 • Charlie McMahon
 • Denra Durr

 • Zodra ik weer een artiest geboekt heb stuur ik je de info.

  De voorverkoop begint eind Mei 2002
   


  Geruchten...

  24 Februari 2002
  Het nieuws van Ruigoord zette de Webmaster van Didgeweb natuurlijk aan het denken. De bekendere didge spelers komen meestal niet voor 1 dagje naar ons kleine landje. Na wat rondvragen en ontvangen emailtjes, kwamen de volgende geruchten kwamen naar (het zijn nog geruchten, dus er kan nog van alles veranderen!  ). Hopelijk in de komende DidgeriNews uitgaves geen geruchten meer maar feiten :-)

  Sfinks geruchten
  De huidige verwachting is dat Charlie, Michael, Mark en Gary de docenten op Sfinks zijn. Nog geen officieel nieuws uit België . . .
  Sfinks feiten
  Op de site van Carte Blanche staat dat de vooraanmelding voor de Sfinks workshop al geopend is. Definitieve informatie volgt waarschijnlijk in Mei/Juni.
  Workshop geruchten
  Ganga Giri en Stephen Kent geven deze zomer waarschijnlijk één of enkele workshops. (Let op: er was een gerucht dat Stephen al deze winter in Nederland zou zijn; dat gerucht bleek geen waarheid te zijn....!)
  Charlie McMahon geruchten
  In een email schrijft Charlie dat hij in Mei al in Europa hoopt te zijn en probeert optredens in te plannen. Verder is hij met een nieuwe CD bezig.
   


  DidgeriNews Nr. 1: Artikel Charlie McMahon - Update Blanasi ; Januari 2002
  DidgeriNews Nr. 2: Blanasi overleden verklaard - Nieuwe Didge Jam in A'dam ; Februari 2002

  Vanaf 2002 is deze nieuws pagina toegevoegd. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. Deze pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

  Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

  Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.