Didgerinews
No.4 Jaargang 1 Updated: 17 Maart 2002

Van de Webmaster

17 Maart 2002
De vierde DidgeriNews licht op op je beeldscherm....

Langer durende didge activiteiten worden populair. Begin Juli is er een didge weekend in Texel, eind juni zijn er de didge dagen in Stuttgart en eind Juli de Sfinks workshops. Maar er blijven ook activiteiten van één dag. Zo is er midden juni in de buurt van Amersfoort een didge dag gepland, en vlak voor Sfinks hebben we Ruigoord (maar dat dreigt ook al twee dagen te gaan duren). Het wordt in ieder geval een leuke zomer!

Veel leesplezier.


Blanasi Tribute Festival

(deels ingezonden door Lars Wallin op 11 Maart jl.)
17 Maart 2002
In de Barunga Community in Australie zal van 7 t/m 9 Juni een David Blanasi Tribute Festival of Memorial worden gehouden. Stamoudsten vanuit heel Arnhemland zullen samen komen ter nagedachtenis aan David Blanasi. Ook niet-aboriginals zijn welkom, mits ze toestemming hebben gevraagd (en gekregen). 

Misschien dat sommigen weten dat Aboriginals over het algemeen de naam van een overledene uit respect niet noemen. De verwachting is dat de naam "David Blanasi" nog genoemd kan blijven worden, omdat dit David's westerse naam was. Zijn Aboriginal naam is in de westerse wereld niet of nauwelijks bekend.

Rond de tijd van de memorial was ook een didjeridu tour gepland naar Wugularr (Beswick). Deze tour is nu enkele dagen verschoven en zodanig aangepast dat deelnemers aan de tour naar de Memorial kunnen gaan. Meer info over deze tour en Memorial staat op http://w1.522.telia.com/~u52211186/oztoure/didj.html
 


Neusademhaling gezond

17 Maart 2002
Wij Didge spelers wisten het eigenlijk al, maar de afgelopen week heeft het weer in de pers gestaan:

Ademhalen door je neus is gezonder dan door je mond.

In het Algemeen Dagblad van 15 Maart stond een artikel van Ingrid Sikking waarin staat dat GGD medewerkers van de Regio IJssel-Vecht kinderen op basisscholen in Zwolle lesgeven in neusademen. Het niet door de neus ademen zou de temperatuur in de neus verhogen en tevens door een gebrek aan voldoende luchtstroom zouden bacterien meer kans hebben.

Het volledige artikel staat onder deze link: http://www.ad.nl/artikelen/Gezondheid/1016087015352.html

Mocht het artikel verwijderd zijn, dan staat een screenshot onder deze link
 

Een andere (Engelstalige) site besteedt ook de nodige aandacht aan de neusademhaling:

http://www.nosebreathe.com/
 
 


Red Centre Dreaming

17 Maart 2002
Aboriginal performance group Red Centre Dreaming komt uit het Aboriginal Art and Culture Centre in Alice Springs. Dit voorjaar trekken ze rond door Europa (voornamelijk in Engeland en Italie).  Twee en drie maart was deze groep die rondtrekt met ca. 3 Aboriginals, vaak in wisselende bezetting, maar met Arthur "Turtle" Tamwoy als vast lid, in het Aboriginal Art Museum in Utrecht.

Red Centre Dreaming gaf daar twee keer een optreden van ca. 2 maal drie kwartier met traditionele dansen en zang. Ook het publiek kon meedoen met een tweetal dansen en een soort hand-jive achtig nummer.

Op 1 en 4 maart zijn volgens het museum opnames gemaakt voor het programma Het Klokhuis. Waarschijnlijk wordt e.e.a. in een dubbele aflevering in een weekend in Oktober of November uitgezonden.
 


DidgeriNews Nr. 1: Artikel Charlie McMahon - Update Blanasi ; Januari 2002
DidgeriNews Nr. 2: Blanasi overleden verklaard - Nieuwe Didge Jam in A'dam ; Februari 2002
DidgeriNews Nr. 3: Fujara - Ruigoord - Geruchten ; Maart 2002

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.