Didgerinews
No.5 Jaargang 1 Updated:  28 April 2002

Van de Webmaster

28 April 2002
De vijfde DidgeriNews licht op op je beeldscherm....

Op DidgeWeb is een pagina over Didge Jams toegevoegd in het Fotoalbum. Door heel Nederland en Vlaanderen worden didge jams gehouden. Van een aantal van die Jams staat een korte beschrijving en/of een aantal foto's om de sfeer weer te geven.

Verder in deze DidgeriNews een groot artikel, ontvangen van Rasta Robert. Goed kans dat je het zelf al van hem hebt ontvangen, maar voor degenen die het niet hebben gekregen is hier nog een kans om het te lezen.

Veel leesplezier.


Garma Festival

door Rasta Robert, die het weer van Fred Tietjen in het Engels heeft ontvangen. 
(Rasta: bedankt voor het vertalen!)
Het inschrijf formulier kun je bij Rasta of Fred opvragen.
28 April 2002

Beste Didjeridu en Yidaki vrienden,

Namens de Yothu Yindi Foundation in samenwerking met de traditionele eigenaars van het Noord-Oost Arnhem Land mag ik je uitnodigen voor het Garma Festival van Traditionele Cultuur en Yidaki Master Class met Djalu Gurruwiwi, 13 - 17 Augustus 2002 in Arnhem Land. Het festival wordt gehouden in Gulkula, 40 km van Nhulunbuy op het Gove schiereiland in de Northern Territory, Australië. Dit is een bijzondere kans om toegang te krijgen tot voor de Aboriginals gereserveerd land en de traditionele erfenis te ervaren van het Yolngu door hun zang, dansen en ceremonies die al sinds duizenden jaren uitgevoerd worden.

Bijgevoegd vind je een informatiepakket (het aanmeldingsformulier kun je aanvragen) voor het Garma Festival. Wanneer je van plan bent om te komen, om teleurstellingen te voorkomen, stuur dan het aanmeldingsformulier zo snel mogelijk in, voor 15 mei 2002, ook omdat het aantal mensen dat het festival kan bezoeken beperkt is.

Voor meer informatie kan je me e-mailen op garma@rasta.op.het.net of (in het Engels, Fred Tietjen op garma@yirdaki.org

Voor fascinerende verslagen van Garma 2001 kan je surfen naar http://www.garma.telstra.com en http://www.yirdaki.org en klik op Portraits of Arnhem land.

Toeterende groeten van Rasta Robert en warme groeten namens Fred Tietjen


OVER GARMA

Wat is Garma?

De oeroude klank van de yidaki (didjeridu) is een roep naar alle mensen om in eenheid samen te komen. Van 13 tot 17 Augustus 2002 zal deze roep het vierde jaarlijkse Garma Festival aankondigen, de grootste en meest uitbundige viering van Yolngu (Aboriginal mensen van Noord-Oost Arnhem Land) cultuur van de laatste tijd.  Het wordt beschouwd als een van de meest belangrijke festivals van oorspronkelijke bewoners van Australië. Op het vierde Garma festival wordt verwacht dat ongeveer 20 clan-groepen uit Noord-Oost Arnhem Land acte de presence zullen geven. Verder worden er afgevaardigden van clan-groepen en naburige oorspronkelijke bewoners uit heel Arnhem Land en de Northern Territory.

HET DOEL VAN GARMA

De cultuur van de Yolngu in Noord-Oost Arnhem Land, een land waar het hart van Aboriginal cultuur en landrechten slaat, is een van de oudste culturen op Aarde, en gaat terug tot meer dan 40.000 jaar geleden. 
Het Garma Festival is een viering van de culturele erfenis van de Yolngu. Het Garma Festival is gericht op het delen van kennis en cultuur, het openen van de harten van mensen voor de boodschap van het land van Gulkula.
Het festival is ingericht om het behoud en beoefening van traditionele dans (bunggul), zang (manikay), kunst en ceremonie te stimuleren in het land van de Yolngu in Noord-Oost Arnhem Land.  Het festival is een belangrijke stap in het vestigen van het Garma Cultural Studies Institute, dat in 2003 bij Galkula gebouwd zal worden.

Yolngu volk

Het is pas sinds 1935 dat de Yolngu mensen uit het gebied contact onderhielden met Balanda (Europeanen), eerst door de Methodistische Missieposten, daarna door contact met militair personeel in de IIe wereldoorlog en, meer recentelijk door het vestigen van mijnbouwbedrijven op hun traditionele stamgebieden. Yolngu spreken een dozijn dialecten van een taalgroep die bekend staat als Yolngu Matha. Engels is voor hun een tweede (of misschien beter, dertiende) taal die ze er  hebben bijgeleerd. 

Sinds de 1960-er jaren hebben Yolngu leiders zich uitgesproken gemanifesteerd in de strijd voor landrechten van de Aboriginals.  In 1963, in protest tegen het annexeren van een gedeelte van hun land door de Australische regering voor een bauxietmijn, stuurden de Yolngu mensen uit Yirrkala in Noord-Oost Arnhem Land een petitie, geschilderd en geschreven op boombast (het traditionele medium voor visuele afbeeldingen) aan het nationale Huis van afgevaardigden.  De boombastpetitie trok nationaal en internationaal belangstelling en hangt nu in het parlementsgebouw als een getuigenis van de rol van de Yolngu in de geboorte van de beweging voor landrechten.  Yolngu kunstenaars en artiesten hebben vooraan gelopen als het gaat om internationale erkenning van de cultuur van Aboriginal en Torres Strait Eilander cultuur. 

Yolngu schilders staan bekend om hun fijn gearceerde (cross-hatching, raarrk) schilderwerk op boombast zijn wereldwijd beroemd en Yolngu traditionele dansers en muzikanten hebben overal rond de wereld opgetreden en grote invloed gehad op huidige optredende groepen. Yothu Yindi, de band, is een van de meest bekende Aboriginal muziekgroepen.

Wie zullen er zijn?

Op het festival zullen bijdragen geleverd worden door clan-groepen uit het gebied in een serie culturele workshops en ceremoniële activiteiten, die open zullen zijn voor zowel aboriginal - als niet-aboriginal bezoekers. Er worden minstens 50 aboriginal universiteitsmedewerkers vanuit heel Australië verwacht.

Yirritja Clan Groepen: Gumatj, Gupapuyngu, Wangurri, Ritharrngu, Mangalili, Munyuku, Madarrpa, Warramiri, Dhalwangu, Liyalanmirri.

Dhuwa Clan Groepen: Rirratjingu, Galpu, Djambarrpuyngu, Golumala, Marrakulu,  Marrangu, Djapu, Datiwuy, Ngaymil, Djarrwark.

Betekenis van de Garma plaats

De plek bij Gulkula heeft grote betekenis voor Yolngu.  Het ligt in een stringy-bark bos met uitzicht op de Golf van Carpentaria. Gulkula is waar de voorouder Ganbulabula de Yidaki (dijeridu) introduceerde onder het Gumatj volk.

Showcase Events.

Naast de spectaculaire en indrukwekkende bunggul (ceremoniële dansen), de showcases van het festival: 
Internationaal beroemde beeldende kunstenaars van het gebied, mannen en vrouwen, die Nuku Dhulang (traditionele clan afbeeldingen op boombast) schilderen. Culturele gebruiken van vrouwen, inclusief veldtochten om 'bush tucker', bosvoedsel, bosmedicijnen en pandanus bladeren en bosverf voor weefwerk te verzamelen. Yidaki maken en bespelen, inclusief erop uitgaan om door termieten uitgeholde bomen te oogsten en masterclasses met geselecteerde studenten van over de hele wereld, traditionele kennis van beheren van land en zee door gebruiken als afbranden van kreupelhout en het in stand houden van de schildpadpopulatie; de kunst van speren maken en met dodelijke precisie speerwerpen voor het jagen van vis, schildpad, dugong, kangaroe, wallaby en goanna.

Optreden van internationaal beroemde locale band Yothu Yindi, ter gelegenheid van het uitbrengen van hun nieuwe CD "Garma" 

Details van het Festival

Aan het Garma Festival geven clan-groepen uit het hele gebied een serie workshops en culturele activiteiten die toegankelijk zijn voor een beperkt aantal niet-aboriginal mensen.

Workshops zijn in de ochtenden en middagen, met de dansen (bunggul) in de vroege avonden.

Dagprogramma

Yidaki Masterclass
Bij het programma inbegrepen is een dagelijkse Yidaki masterclass door Djalu Gurruwiwi, een oudere Galpu man die gespecialiseerd is in het maken en bespelen van yidaki.  De jaarlijkse masterclass is beperkt tot 40 internationale studenten van het instrument.

Het programma zal ook educationele workshops behelzen die de benadering van Yolngu ten opzichte van gezondheid, bosmedicijnen, beheer van het land, tweetalig onderwijs, eco-toerisme en 'womens business' onderzoeken, die door vertegenwoordigers van het Yirrkala Community Education Centre, Dhimurru Land Management,  en de Northern Territory University's Centre for Indigenous Natural and Cultural Resource Management (CINCRM), en de Faculty of Aboriginal and Torres Strait Islander Studies (FATSIS). 

Vorige workshops behandelden vuur-beheer, Yolngu kennis op internet, intellectueel eigendomsrecht, tweetalig onderwijs en beheer van schildpadden en de zee.

Vrouwenproject
Een speciaal vrouwenproject zal zich richten op de bescherming, ontwikkeling en promotie van culturele vrouwenzaken.  Het zal inclusief forums, workshops en lezingen om te discussieren en het documenteren en coördineren van zaken die van cultureel en artistiek belang zijn voor Yolngu vrouwen.  Hieronder vallen spiritualiteit en geneeskunst, traditionele wetten en overleveringen, kunst en copyright, het onderhoud en behoud van de taal, cultureel juiste manier van verzamelen en bereiden van bosvoedsel en de verdeling ervan, en traditioneel en hedendaags drama.

Workshops en veldtochten omvatten het verzamelen van pandanus en ander bosmaterialen voor het weven van ceremoniële buidels, matten en 'dilly bags' (draagtassen); het verzamelen en gebruik van bos medicijnen; het verzamelen en bereiden van bosvoedsel en het verzamelen van traditionele okers en verfstoffen om Nuku Dhulang (traditionele schilderkunst op boombast met traditionele okers, geschilderd met penselen gemaakt van menselijk haar.

Vuur maken en speerwerpen
Vuur maken en speerwerp-workshops zullen toegankelijk zijn voor zowel aboriginal als niet-aboriginal bezoekers.  De workshop omvat traditionele manieren om vuur te maken, het uitzoeken en bewerken van hout voor de speerschacht en werptechnieken voor het jagen op land en in het water.

Workshop hedendaagse muziek
Dit wordt gehouden in het Yirrnga Music Development Centre in  Gunyangara. De bedoeling is een mentor programma te vestigen voor jonge artiesten in zowel traditionele als hedendaagse muzikale vaardigheden en ontwikkeling.  De workshops proberen vaardigheden in song-writing en optreden te verbeteren, en technische ondersteuning te bieden op gebieden zoals computerprogrammeren en het onderhouden en repareren van instrumenten.

Korte tours door de omgeving
Er zullen bezoeken per bus naar het Yirrkala Buku Larrngay Arts Centre en naar Nhulunbuy stadscentrum. Ook zullen er korte wandelingen door de bush georganiseerd worden door Dhimurru Land Management Aboriginal Corporation, waarbij aan de orde komen: milieubehoud, bosvoedsel, bosmedicijnen en beheer van het land.

Middag en avondprogramma

Het uitvoeren van ceremonies iedere middag en avond door elk van de meewerkende clan-groepen vormt het culturele focus van het Garma Festival.
Elke clangroep heeft liederen en dansen die specifiek zijn voor hun land, maar die verbonden zijn met de ceremoniële gebruiken van alle andere clangroepen in een reeks van culturele uitingen zoals het schilderen van totems en andere heilige voorwerpen en het uitvoeren van bijbehorende traditionele zang en dans.

Er zullen verhalen verteld worden door ouderen en culturele interpreteerders.  Dit zal een unieke ervaring zijn voor de bezoekers die beschrijvingen zullen horen van ceremonies die door de Yolngu clangroepen al ongeveer 40.000 jaar beoefend worden. Deze beschrijvingen worden aangevuld met scheppingsverhalen over het gebied - inclusief het verhaal van de spirit-man Ganbulabula, die onder andere de yidaki bracht onder het Gumatj volk.

Het verblijven/kamperen op het festivalterrein biedt gelegenheid om de kampeerplekken van de verschillende clans te bezoeken en tijd door te brengen met familiegroepen die hun verhalen delen en te leren over aspecten van overlevering, tradities en cultuur.

Festival toegangsprijs

De toegangsprijs voor het festival is A$ 1650,-  (Australische Dollars) per persoon.  De toegangsprijs is inclusief kampeervoorzieningen, verrukkelijk Australische gourmet keuken (vegetarisch en niet-vegetarisch) bereid door fantastische kookploeg en 4WD lokaal transport met toegang tot Aboriginal reservaat land wat bijna nooit door buitenstaanders wordt gezien.  Het festival wordt gehouden te Gulkula, 40km van Nhulunbuy in de Northern Territory, Australië.

Aanwijzingen hoe te betalen worden toegestuurd na ontvangst van het inschrijfformulier. Om in te schijven stuur je het onderstaande formulier in. Wees je ervan bewust dat bezoek van Garma alleen op uitnodiging mogelijk is.

Reis.

Festivalbezoekers zijn verantwoordelijk voor het boeken van hun eigen vluchten.  Een compleet reisadvies kan op verzoek gegeven worden en je zal worden afgehaald van de lokale luchthaven bij aankomst door een afgevaardigde van de Yothu Yindi Foundation.

Vluchten naar Gove International Airport.
NB: het aantal vluchten van en naar Nhulunbuy (Gove) is beperkt. Over het algemeen is het als volgt:

Inkomend van Darwin aankomst om 7.45 's ochtends (Ansett) en 8 uur 's ochtends (Qantas).
Inkomend van Cairns aankomst om 17.40 (Ansett) en 19.45 (Qantas).

Vertrek naar Darwin 18.05 (Ansett) en 20.10 (Qantas). Er is een 16.15 Ansett vlucht op disdag en vrijdag.

Uitgaande vluchten naar Cairns vertrek 8.10 (Ansett) en 8.25 (Qantas). 

Je kan over het algemeen naar Gove reizen via Cairns in een dag als je vanuit Sydney of Melbourne komt. Als je via Darwin reist, moet je meestal overnachten in Darwin om de vroege ochtendvlucht van 6:30 te kunnen nemen.

Zorg er alsjeblief voor dat je aankomstdetails bekend zijn bij de Yothu Yindi Foundation, zodat je afgehaald kan worden van het vliegveld voor transport naar het festivalterrein te Gulkula.

Maaltijden, douches, toiletten en transport tussen het festivalterrein en vliegveld zijn bij de festivalprijs inbegrepen.

ACCOMODATIE

Kamperen
Tenzij je bijzondere noden hebt, is het aan te raden voor de totale ervaring om op het festivalterrein te kamperen.

Het is aan te raden om goede zonnecreme (sunblock), anti-muggenspray (persoonlijke tip: Mosi guard Natural, enige goede anti muggenmiddel zonder synthetische DEET, maar met extracten van Eucalyptus maculata, citriodora en 
citronellal, en getest en aanbevolen door de London School of Hygiene and Tropical Medicine, ook voor kinderen geschikt), schoenen, hoed of ander hoofddeksel, toiletartikelen, handdoek, zaklamp, kleine rugzak en drinkfles.

NB. er is geen gelegenheid op het festivalterrein voor het wassen van kleding.

Motels
Tenzij je bijzondere behoeftes hebt, is het aan te raden voor de totale ervaring om op het festivalterrein te kamperen.

Voorzieningen in Nhulunbuy zijn zeer beperkt. Dit zijn de volgende:
Hideaway Motel 2 sterren motel het dichtst bij het vliegveld (en ook het dichtste bij Gulkula). #(08) 8987 3933. $70 per tweepersoons kamer.

Gove Peninsula Motel 3 sterren motel in de township of Nhulunbuy. #(08) 8987 0700  Fax (08) 8987 0770. Eenpersoons kamer - $99.75; Dubbel $110.25; Twin - $120.75.

Walkabout Lodge  - 3 sterren hotel in de township of Nhulunbuy. #(08) 8987 1777 Fax (08) 8987 2322. Luxe kamers tussen $129 - $139 per kamer per nacht; standaard kamer kost tussen $125-$135. 

Taxi's zijn beschikbaar, maar let erop dat een gemiddelde taxirit van Nhulunbuy naar Gulkula meer dan $50 kost.

De Yothu Yindi Foundation zal dagelijks transport van en naar de motels gedurende het festival verzorgen.

Mocht je nog verdere vragen hebben, kan je contact opnemen met mij (Rasta Robert), of, in het Engels, met Fred Tietjen <garma@yirdaki.org>
 

 

DidgeriNews Nr. 1: Artikel Charlie McMahon - Update Blanasi ; Januari 2002
DidgeriNews Nr. 2: Blanasi overleden verklaard - Nieuwe Didge Jam in A'dam ; Februari 2002
DidgeriNews Nr. 3: Fujara - Ruigoord - Geruchten ; Maart 2002
DidgeriNews Nr. 4: Blanasi Tribute Festival - Neusademhaling - Red Centre Dreaming ; Maart 2002

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.