Didgerinews
No.4 ; Jaargang 7 ; Updated: 8 Juni 2008

Van de Webmaster

8 juni 2008
De zomer is weer begonnen en de didgeridoos worden weer uit het vet gehaald ;-) . Vorig weekend was er een geweldig tribute festival voor Alan Dargin. En in de zomer komen nog een paar goeie didge spelers deze kant op. Ganga Giri, Mark Atkins en Jeremy Cloake komen naar Nederland. En je kunt ook nog een vakantie plannen rond de didgeridoo!

Groetjes en misschien tot ziens ergens deze zomer?


Terugblik Tribute to Alan Dargin Festival

7 Juni 2008
Zaterdag 31 mei was in Wieringerwerf het Tribute to Alan Dargin festival, georganiseerd door stichting Didge Your Life Up. het publiek kon zowat 5 uur lang genieten van 3ple-D, Inner Strength en Airtist. Vooral op Airtist, een heerlijke combinatie van Didgeridoo, Mondharp en Beatbox, werd flink gedanst, ook door Tanko Alhassan (zie ook het volgende artikel).

Daarnaast blikten alle artiesten nog terug op hun herinneringen aan Alan Dargin. Een enorm aardige man en geweldige didgespeler, die alle didge artiesten van die avond erg geïnspireerd had. Door heel de zaal hingen foto's ter herinnering aan Alan...

3-ple D: Lies Beijerinck

3-ple D: Michiel Teijgeler

 

Airtist


Didgeridoo & Percussieweekend Ter Apel
15 t/m 18 Augustus

7 Juni 2008
In de vorige DidgeriNews stond het ook al: midden Augustus organiseert stichting Didge Your Life Up een Didgeridoo en Persussie weekend in Ter Apel. En ook Tanko Alhassan zal daar nog een workshop Afrikaanse dans geven:

Tanko danste even kort tijdens het Alan Dargin Tribute concert op de muziek van Airtist. Op televisie was Tanko te bewonderen tijdens de finale van "Hollands's got talent".

Als je dus volgende keer op bijvoorbeeld Airtist, of andere lekker (didge) muziek) lekker mee wilt kunnen dansen als Tanko, dan is dit je kans.

De inschrijvingen voor het weekend lopen al hard binnen. Als je dus plannen hebt om te gaan, wacht niet te lang met reserveren. Immers, vol = vol.

Kijk op www.didgeyourlifeup.com/didge-kamp.html voor meer info, voor het volledige programma, en om je aan te melden.
Of open de PDF flyer

 


Nog meer Didgeridoo vakanties

7 Juni 2008
Michiel Teijgeler en Mi-Dushi organiseren van 19 t/m 25 juli een Didgeridoo & Percussie vakantie in Frankrijk:

Thury-Harcourt ligt in het departement Calvados, regio Laag-Normandië en telt 1813 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Caen en ligt op zo'n 650km van Utrecht.

Op deze nieuwe locatie, een fraai verbouwd en goed geoutilleerd voormalig klooster in het fraaie Normandië gaan wij er komende zomer flink tegenaan. Twee weken workshops Afrikaanse percussie, zang en dans van gerenommeerde docenten in een prachtige omgeving. Maak kennis met verschillende instrumenten, zang en dans. Of verdiep je in de masterclasses voor vergevorderden. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om kennis te maken met de didgeridoo. Ook voor de gevorderde bespelers van dit instrument zijn er workshops gepland. En in week 2 is er een interressant en vetgaaf leuk programma voor de kids.
De MI DUSHI zomerworkshops zijn inclusief: 6 dagen cursus, 3 maaltijden per dag, verblijf op onze camping, bij aankomst een warme maaltijd en een uitgebreid ontbijt voor vertrek.

Voor meer info, kijk op http://www.midushi.nl/bedrijf/reis/zomer/programmaindex2008.html
 


Ganga Giri

7 Juni 2008
Van ApArt Events kreeg ik het volgende bericht:

Vrijdag 11 juli zal de Australische topformatie Ganga Giri & band een optreden verzorgen in het kader van de Parade Brunssum. Het betreft een door de Parade extra toegevoegd en exclusief optreden in Nederland, in het kader hun Europese en Canadese Tour. Een unieke buitenkans voor zijn schare fans en alle (nieuwe) liefhebbers van deze zeer energieke, ultieme live act

Didgeridoo-virtuoos en tribal dance componist Ganga Giri wordt wereldwijd erkend vanwege zijn uitermate dansbare en krachtige sound. Hij mixt natuurlijke elementen met krachtige tribal beats en dito funky baslijnen teneinde een unieke tribal-techno experience te creëren. Gebouwd op verschillende lagen van percussie klinkt Ganga’s sound het ene moment explosief en pompend en het andere moment weer ambient en vloeiend. Ganga Giri’s stijl wordt gewaardeerd door muziekliefhebbers in brede zin en party-lovers in meer specifieke zin. Zo stond hij op grote events als Womad (in Engeland en in Australië), het Shambhala Music Festival in Canada, de Zoom Party (Street Parade in Zürich), het Dreamtime Festival in Berlijn, het Burning Man Festival in de VS en de opening van de Olympic Games in Sydney, om er slechts enkele te noemen. Ook werkte hij samen met grote namen uit de hedendaagse muziekindustrie, waaronder Peter Gabriel (de CD “Ovo” en de filmmuziek van “Long walk home”).

Zijn unieke benadering is van onschatbare culturele waarde. Door de traditionele Aboriginal-klanken te mixen met hedendaagse (oosterse en westerse) ritmes weet hij een jong én oud publiek te fascineren en te winnen voor de traditionele waardes en kracht van de aboriginal cultuur. Ganga Giri is zonder enige twijfel een van de belangrijkste ambassadeurs van deze cultuur hedendaagse didgeridoo- en dancecultuur en weet velen te inspireren tot het spelen van dit fabuleuze, traditionele instrument. Ganga Giri is een energieke, swingende en vernieuwende live-act die je zal meeslepen, optillen en euforisch achterlaat. Zijn shows zijn een weerspiegeling van het hedendaagse multi-culturele Australië en laten een mix horen van de daar uit voortvloeiende muziekstijlen. Ganga Giri maakt zijn eigen composities en gebruikt daartoe beats & sampling, daarin bijgestaan door zijn vaste DJ V-Ka. Op dit moment wordt er door Ganga Giri hard gewerkt aan de afronding zijn 8ste CD, de opvolger van het vorig jaar verschenen album “Rising it Up”. En dat is precies wat de muziek met het publiek zal doen: rising it up !

Zie ook: http://www.paradebrunssum.nl/

Al een paar weken eerder, op vrijdag 20 juni, zal Ganga Giri optreden in het Belgische Bree
 


Workshops door Jeremy Cloake

7 Juni 2008
Jeremy Cloake is een artiest en didgeridoo speler uit Nieuw Zeeland. Hij heeft langere tijd samen geleefd met Aboriginals in Northern Arnhem land. Daar heeft hij zich het traditionele spel eigen gemaakt. Ook heeft hij met Resonance een CD gemaakt, met erg snel didgeridoo spel. Daarnaast is hij regelmatig rondgetoerd als begeleiding van Aboriginals over de wereld, o.a. om workshops en optredens te geven en te begeleiden.

Doordat hij als westerling de traditionele stijl heeft leren beheersen is Jeremy goed in staat om de techniek van het traditionele spel uit te leggen. Aboriginal didgeridoo spelers zijn prima in staat om hun ritmes uit te leggen. Echter als je vraagt hoe je een bepaalde klank maakt, dan valt het Aboriginals vaak lastig. Je kunt het een beetje vergelijken hoe je zelf aan een Engelsman uit zou moeten leggen hoe je de G-klank in "Achtentachtig Kacheltjes" moet uitspreken. Dat is voor veel mensen best lastig, want "dat doe je toch gewoon". Omdat Jeremy een jaar of 4 met Yolngu heeft geleefd, heeft hij door vallen en opstaan geleerd hoe je de klanken maakt. En als westerling kan hij uitleggen hoe je die typische klanken moet maken.

In zijn workshops, die als regel 6 uur duren, legt hij dus uit hoe de typische traditionele klank wordt gemaakt, hoe ritmes in elkaar kunnen zitten, en vertelt hij over de Aboriginal cultuur. In deze PDF kun je meer lezen over zijn workshop:
www.resonance.co.nz/yidaki-teacher-and-workshop-info.pdf

De volgende workshops zijn al gepland voor Nederland en Vlaanderen:

Belgium (Leuven) - Yidaki workshop - 30.08.08 - frans.hombroux@skynet.be
Holland (Apeldoorn) - Yidaki workshop - 31.08.08 - info@mt-yidaki.com
Holland (Eindhoven) - Yidaki workshop - 20.09.08 - info@yidaki-mago.com
Holland (Eindhoven) - Advanced Yidaki workshop - 21.09.08 - info@yidaki-mago.com

 


Garma Festival

12 Mei 2008
Het Garma Festival in Noord-Australie was bij didgeridoo spelers bekend om de cursussen didgeridoo die er werden gegeven. Echter de komende 5 jaar zullen er geen didgeridoo lessen meer worden gegeven op het Garma Festival. Het festival heeft nog wel alle andere traditionele aspecten van de Aboriginal cultuur. Dans, kunst, muziek, discussies, enzovoort. Als je naar dit unieke festival wilt gaan, dan zul je je aan moeten melden en aan moeten geven waarom je wilt komen en wat je band is met de Aboriginal cultuur.

Op http://www.garma.telstra.com/ vind je alle info.

Grappig is dat de Telegraaf enkele dagen geleden (5 mei) een artikel heeft geplaatst over het Garma Festival, waar de schrijver net verteld dat hij een masterclass didgeridoo heeft gevolgd.

Op http://www.telegraaf.nl/incoming/3932943/_1_met_de_Aboriginals...__.html kun je het complete artikel lezen.

 

 
 
7 Juni 2008

Mark Atkins

Mark Atkins komt op zaterdag 5 Juli naar Nederland. Hij zal dan een workshop en een concert geven in V-Up, Galileistraat 2 in Eindhoven. Aanvang workshop is 17:00u, Concert begint om 20:45u. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Celinda Scheepers: ceetje77@hotmail.com

Verder is Mark via YouTube te zien bij het TV programma Australia's got Talent: a Skilled Man!


Inner Strength terug te zien bij DeSmet Live (Radio 5)

Woensdag 4 juni speelde Inner Strength live tijdens Radio 5 programma DeSmet Live. Het volledige programma werd ook via webcast uitgezonden, en is nog steeds terug te zien in de Archieven van www.desmetlive.nl

Op de site van Inner Strength zijn ook de 4 nummers te zien die ze die avond speelden. Omdat de band het die avond rustig aan deed (erg klein podium, rustig praat programma), speelde de drummer deze keer slechts op cajón en werd slechts 1 nummer met didgeridoo gespeeld: Dancing on the Wind.

Zondagmiddag 22 Juni zal Inner Strength hun 100ste optreden hebben in de Muziektent in Apeldoorn!

 


Eerder nieuws:

DidgeriNews Nr. 1: Nieuws uit Zeeland - Wieringerwerf - Twente - Didges en Datjes - Inhoudsopgave 2007 ; Februari 2008
DidgeriNews Nr. 2: Alan Dargin overleden  - Herdenking Alan Dargin ; Maart 2008
DidgeriNews Nr. 3: Tribute to Alan Dargin Festival - Ter Apel - Oerle ; April 2008
 

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geïnformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.