Didgerinews
No.5 ; Jaargang 7 ; Updated: 2 November 2008

Van de Webmaster

2 November 2008

De vorige DidgeriNews is al weer zo'n 5 maanden geleden. Het is hier druk geweest met allerlei dingen die weinig met didgeridoo te maken hebben. Ondertussen is er ook het een en ander gebeurd in de didgeridoo wereld. Daarom nu weer een nieuwe DidgeriNews.


In memoriam: Ben van Rijswijk

2 November 2008
Vandaag precies een maand geleden, 2 oktober, is Ben van Rijswijk van Australian Treasures in Vlissingen overleden. Ben was al lang aan het sukkelen met zijn gezondheid, met de bekende ups en downs.

Ik heb Ben in 2001 leren kennen op het Didgeridoo Festival in Ruigoord, waar hij de hoofdprijs won bij een prijsvraag. Hij liep met krukken naar het podium en sprak met zijn kenmerkende humor: "Ik kan weer lopen!" Een jaar of wat later startte hij zijn eigen winkel in Vlissingen: Australian Treasures. Een winkel waar hij met hart en ziel bezig was en Australië en de didgeridoo uitdroeg. Vlak bij zijn winkel was het theater in Vlissingen, waar hij een aantal maal top didgeridoo spelers uit Australië binnen heeft gehaald.

Een aantal maanden geleden hoorde ik van hem dat het weer slechter ging met zijn gezondheid. Maar misschien dat een operatie nog goed uit zou kunnen pakken. In September sprak ik Ben weer. Hij was nog in het ziekenhuis voor behandeling / onderzoek. Het ging slecht met hem en hij had niet lang meer te leven, zei hij. Nu blijkt helaas dat ik hem toen voor de laatste keer sprak. Een paar weken later kwam het bericht binnen dat hij was overleden.

Ik zal Ben herinneren als een warm en zorgzaam mens met de nodige humor.


Projectkoor zingt Tunggare

2 November 2008
Het Projectkoor Paul Gieles komt dit najaar met muziek uit Australië. De Aboriginals, de
invloed van de kolonisatie, de bijzondere natuur, en de zoektocht naar een eigen culturele identiteit staan centraal in de muziek. Dit heeft geleid tot bijzondere koorcomposities die zelden of nooit in Nederland worden gehoord. Omgeven door didgeridoo, marimba, vibrafoon, piano en celli, en met een eigen presentatie.

Een greep uit het programma:
Ngana - Stephen Leek
Kyrie from the winds from heaven - Sarah Hopkins
Night - Matthew Orlovich*
Hush, on the death of a bush church - Iain Grandage
Country Gardens - Percy Grainger
 

Night is een speciaal voor dit project geschreven arrangement voor koor, didgeridoo, marimba,
vibrafoon en piano. Didgeridoo Celinda Scheepers
 

15 november, 20.15 u, Atrium van het ‘Hof van Rode’ Deken van Erpstraat, Sint Oedenrode
16 november, 15.00 u, Pleincollege van Maerlant Jacob van Maerlantlaan, Eindhoven
Entree: 7,50 € (kinderen gratis)

Kaarten aan de zaal. Reserveren kan via webmaster@projectkoorpg.nl
Zie ook www.projectkoorpg.nl

 


Australia - the Movie

2 November 2008
In December gaat de film Australia - the Movie in premiere.

"Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog vertrekt een Engelse aristocrate naar Australië om op haar pas geërfde ranch te wonen. Wanneer Engelse veebaronnen het op haar grond gemunt hebben, sluit ze met tegenzin een pact met een ruwe veedrijver. Samen drijven ze haar gigantische veestapel over honderden kilometers ruig Australisch landschap."

www.Digg.be schrijft:
"We hebben er verdomme lang op moeten wachten, maar zeven jaar na de spectaculair spectaculaire musical ‘Moulin Rouge!' is Baz Luhrmann terug en we zullen het geweten hebben. Met het behoorlijk episch en omvangrijk klinkende ‘Australia' mikt een ambitieuze Bazzerd op een felbegeerd plekje naast grootfilmers als David Lean en Victor Fleming. In deze ‘Gone with the Wind' voor de eenentwintigste eeuw trekt propere deerne Nicole Kidman naar Australië, alwaar ze terechtkomt in de ruige armen van Hugh Jackman. Cue the violins wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de Australische outback, samen met de harten van de geliefden, begint te branden. Het kan scheef gaan als Luhrmann iets te kwistig de kitsch uitsmeert, maar met een beetje geluk wordt dit grote, meeslepende en visueel overweldigende cinema om van te zwijmelen.
Release België: 17 december. Release Nederland: 18 december"

Acteurs zijn o.a. David Gulpilil, bekend van o.a. Ten Canoes en Rabbit Proof Fence, Nicole Kidman (zie foto) (The Golden Compass, Eyes Wide Shut) en Brandon Walters als Nullah (zie foto).

Meer info op www.australiamovie.nl en www.australiamovie.net 
 


Didgeridoo Groove Pack van Charlie McMahon

2 November 2008
Charlie heeft een Didgeridoo Groove Pack uitgebracht met daarop meer dan 800 didgeridoo samples.

Zoals op de site staat:

Zero-G and Xfonic present RHYTHM ORGANISM - over 800 samples of didgeridoo grooves and single hits from the master, Charlie McMahon.
This exciting new sample library can be used for many different music styles from hiphop to techno, trance, electronic music, jazz, swing pop and more. The possibilities are endless in combination with effects for your music production to create unique music tracks.
Charlie McMahon has been a master of the didgeridoo from an early age and is one of Australia's most acclaimed players of this instrument. From traditional style didj's through to Seismic Face Bass and the newly launched Didjeribone (Sliding Didj). Charlie has always pushed the barriers of musical sounds, blending driving rhythms with an outback ambience.

Meer info op: http://www.zero-g.co.uk/index.cfm?Articleid=1032
 


Eerder nieuws:

DidgeriNews Nr. 1: Nieuws uit Zeeland - Wieringerwerf - Twente - Didges en Datjes - Inhoudsopgave 2007 ; Februari 2008
DidgeriNews Nr. 2: Alan Dargin overleden  - Herdenking Alan Dargin ; Maart 2008
DidgeriNews Nr. 3: Tribute to Alan Dargin Festival - Ter Apel - Oerle ; April 2008
DidgeriNews Nr. 4: Terugblik Wieringerwerf - Ter Apel - Didge vakanties - Ganga Giri - Jeremy Cloake - Garma - Didges & Datjes ; Juni 2008
 

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geïnformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.