Didgerinews
No.1 ; Jaargang 8 ; Updated: 4 Januari 2009

Van de Webmaster

4 Januari 2009

Het is al weer 2009! Vorig jaar zijn we twee didgeridoo grootheden verloren, Alan Dargin en Ben van Rijswijk, die ieder op hun eigen manier hun onvergetelijke bijdrages hebben geleverd. Hopelijk dat dit jaar ons wat gunstiger is gestemd in de didge wereld.

Er zit in ieder geval een fraai festival aan te komen in maart. Voor de zomermaanden is me nog geen Nederlands of Vlaams festival bekend, maar wat niet is dat kan nog komen. In het buitenland staat wel een aantal festivals op het programma. Daarom verderop een kort overzicht van mogelijk interessante festivals tijdens je vakantie.


Australian Treasures

4 Januari 2009
Vanuit Vlissingen kreeg ik de volgende nieuwsbrief binnen, met het goede nieuws dat Australian Treasures, de winkel van wijlen Ben van Rijswijk, voorlopig geopend blijft!

Beste Allemaal,

Middels deze nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen m.b.t. de winkel Australian Treasures. Zoals u wellicht hebt vernomen is Ben van Rijswijk de oprichter van deze winkel op 2 oktober jl overleden.

U zult begrijpen dat we hem enorm missen.

Inmiddels zitten we niet stil! Australian Treasures is een mooie winkel en uniek in zijn soort. Vandaar dat we, in elk geval voorlopig, proberen door te gaan met het verkoop van producten uit Australië. Om u nog beter van dienst te kunnen zijn is sinds dit jaar de webshop actief. Daarop kunt u vele producten inmiddels vinden en er komen er nog dagelijks bij!

De webshop willen we u dan ook van harte aanbevelen om te kijken of er voor de kerstdagen nog een mooi cadeau of een product te bestellen is.

http://www.australiantreasures.nl/winkel  

U bent natuurlijk ook van harte welkom in de winkel aan de Walstraat 17 te Vlissingen. Wel willen we u attenderen op het feit dat we de openingstijden tijdelijk hebben moeten aanpassen. De winkel is open op de dinsdag, woensdag en de donderdag van 10:00 uur - 18:00 uur. (behoudens eventuele feestdagen) Als u verder nog vragen heeft kunt u altijd nog met ons contact opnemen. (ons emailadres is: info@australiantreasures.nl , het telefoonnummer 0118-440114)

We hopen u nog te zien dit jaar en anders wensen we u alvast fijne feestdagen toe!.

Het Australian Treasures team

p.s. Onderstaande foto kregen we door van een klant:

Deze foto ging de wereld rond tijdens de paralympics in Beijing. Prothese gemaakt en omkleed met een T-shirt vanuit Australian Treasures!

 


Australia Fair - The Big Adventure

4 Januari 2009

Zaterdag 28 Maart zal in Utrecht voor de derde maal de Australian Fair plaatsvinden. Deze maal is de locatie Het Rode Hart in Utrecht. Samen met de fair wordt een recordpoging didgeridoo spelen gedaan:

Recordpoging Didgeridoospelen start in Sydney! Australia Fair, The Big Adventure zal geopend worden met een recordpoging Didgeridoospelen door zoveel mogelijk mensen tegelijk. Deze recordpoging zal echter niet starten in Utrecht, maar in het Australische Sydney! Maar dat is nog niet alles: Graham Clarke, de bekende Australische Aboriginal didgeridoospeler en danser komt speciaal voor de Australia Fair vanuit Australië over. Hij zal de aanzet geven tot de recordpoging.

Verder is het een goed gevuld programma van 10 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds. Een overzicht van wat je kunt verwachten staat hieronder. Het volledige programma is te vinden op http://www.australiafair.nl :

Graham Clarke: Aboriginal Dance. Graham zal op de Australia Fair authentieke Aboriginal dansen laten zien. Uiteraard is hij daarbij volgens de Aboriginal traditie gekleed en geschminkt. Daarnaast zal hij het publiek vertellen over zijn geboortedorp Wilcannia. Deze Aboriginal gemeenschap is door de Stichting Australia Fair uitgekozen als startpunt voor het studiefonds voor Aboriginal kinderen.

Workshops Didgeridoospelen; Didgeridooschool Rotterdam zal op de Australia Fair, The Big Adventure workshops didgeridoospelen verzorgen. Mocht je daarna de smaak te pakken hebben gekregen, dan kun je je opgeven voor een cursus bij de Didgeridooschool Rotterdam.

Melbourne Shuffles Rechtstreeks overgewaaid uit Melbourne, Australie, begint deze dansstijl inmiddels ook in Nederland steeds populairder te worden. Het is een creatieve dansvorm die wel wat weg heeft van jumpstyle. Een demonstratie en een tweetal workshops worden verzorgd door The Melbourne Shuffles van Dansstudio DanceMax. Meer informatie: www.dancemax.nl

Ad Borsboom, hoogleraar Pacific Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen deed als antropoloog ruim 35 jaar onderzoek naar de Aborigines. Hij bracht lange tijd met hen door en schreef over zijn ervaringen een boek ‘De clan van de wilde honing’. Op de Australia Fair zal Ad Borsboom vertellen over zijn ervaringen en legt hij in het kort uit wat het excuus nu inhoudt dat de Australische regering in februari 2008 heeft uitgesproken.

Didgeridoowerkplaats Hein Ligtenberg demonstreert hoe didgeridoos worden gemaakt en presenteert een nieuwe vorm didgeridoo die hij zelf heeft ontworpen: de Waterfallhorn. Met mede-muzikanten Cengiz Ozdemir en Michel Stooker treedt hij succesvol op met de groep Sons of Shams. Ook op de Australia Fair zullen de Sons of Shams een optreden verzorgen.

Boemerangman Fedde Engwerda demonstreert het werpen van de boemerang, vertelt over de achtergrond van de boemerang en geeft workshops. Kinderen kunnen zelf een boemerang maken. Ook is er een uitgebreide collectie boemerangs te koop.

Down Under Garage Sale The Big Adventure biedt een permanente Down Under Garage sale. Zowel in Australië als in Nieuw Zeeland organiseren mensen regelmatig een garage sale waarbij ze spullen die ze niet meer nodig hebben, verkopen vanuit eigen tuin en/of garage. Om de haverklap kom je dan ook aankondigingen tegen van een garage sale.

Prijzen winnen op de Goldrush In 1851 werd in Australië de eerste goudkorrel ontdekt in een waterput vlakbij het plaatsje Bathurst. Snel nadat het nieuws zich verspreidde, brak de gekte los. Klerks, werklui en bedienend personeel kwamen niet meer naar het werk, omdat duizenden zich naar het westen van Australië spoedden om ook hun geluk te beproeven. Dit was het begin van de eerste Australische Goldrush. Er wordt nog steeds goud gevonden in Australië. Ook de bezoekers aan de Australia Fair kunnen op The Big Adventure hun geluk beproeven in de Goldrush. Voor slechts € 1,- kunt u een ’goudklompje’ opdelven dat misschien wel een hele leuke prijs kan opleveren. Voor de kinderen is er een apart goudveld met aangepaste prijzen.

Overige activiteiten:

  • Buitenactiviteiten
  • Springkussen voor de kinderen
  • Optredens en workshops
  • Uitgebreide (Australische) catering

 

De nieuwsbrieven van de Australian Fair zijn hier te downloaden:
Nieuwsbrief 3
Nieuwsbrief 4


Lezing prof. dr. Ad Borsboom

4 Januari 2009

Op 26 Januari, Australia Day, de belangrijkste nationale feestdag in Australië (onder Aboriginals beter bekend als Invasion Day), geeft professor Ad Borsboom een lezing in het AAMU.

Centraal staat The Statement Of Apology door premier Kevin Rudd, aan de hand waarvan hij de ontwikkeling schetst van de positie van de Aboriginal bevolking en welke uitdagingen er nog voor de deur staan wil de Statement een succes worden. Ad Borsboom deed veel onderzoek naar Aboriginal samenlevingen. Hij schreef het boek De Clan Van De Wilde Honing, Spirituele Rijkdom Van De Aborigines (1996/2000). Door zijn langdurig en regelmatig verblijf in Australië heeft hij zich als deskundige ontwikkeld op verschillende aspecten van de Aboriginal samenleving waaronder cultuur.

Aanvang : Maandag 26 Januari 20.00 uur (deuren open: 19.30 uur)
Locatie : auditorium (begane grond)
Duur : ong. 45 minuten
Toegang : € 10 (lezing + museumbezoek + drankje na afloop);

graag reserveren via info@aamu.nl
 


Buitenlandse didgeridoo festivals

4 Januari 2009

Een kort overzicht van buitenlandse Europese didgeridoo festivals die al gepland staan voor komende zomer. Wie weet kun je je vakantie er omheen plannen :-)

Verder verwacht ik nog festivals in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en misschien in Zwitserland, maar die melden nog geen concrete data.  Als je andere festivals kent, laat het me maar weten.
 


Eerder nieuws:

DidgeriNews Nr. 1: Nieuws uit Zeeland - Wieringerwerf - Twente - Didges en Datjes - Inhoudsopgave 2007 ; Februari 2008
DidgeriNews Nr. 2: Alan Dargin overleden  - Herdenking Alan Dargin ; Maart 2008
DidgeriNews Nr. 3: Tribute to Alan Dargin Festival - Ter Apel - Oerle ; April 2008
DidgeriNews Nr. 4: Terugblik Wieringerwerf - Ter Apel - Didge vakanties - Ganga Giri - Jeremy Cloake - Garma - Didges & Datjes ; Juni 2008
DidgeriNews Nr. 5: Ben van Rijswijk - Tunggare - Australia the Movie - Groove pack ; November 2008
 

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geïnformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.