Didgerinews
No.7 Jaargang 1 Updated:  30 Juni 2002

Van de Webmaster

30 Juni 2002
DidgeriNews nummer 7 rolt in een vernieuwde versie van de virtuele pers....

Net toen deze nieuwsbrief op het internet stond kreeg ik een mailtje van Charlie over zijn ideeen voor Sfinks. Een nieuwe nieuwsbrief maken voor dit bericht was een beetje teveel werk, daarom een 2e editie met 1 artikel toegevoegd.

De Webmaster is ondertussen met zijn band bezig geweest om opnames te maken voor een Demo CD. De ruwe mix (d.w.z. gewoon spelen, opnemen, volume van de microfoons een beetje op elkaar afstemmen en klaar) staat ook op de site van Inner Strength. Over een paar weken worden de opnames waarschijnlijk afgemixed. Benieuwd waar we dan allemaal kunnen spelen (of juist niet meer :-) )

Verder in deze nieuwseditie nieuws over Djalu en White Cockatoo, die deze zomer in Europa zijn, foto's van Red Centre Dreaming, en nieuws over Didgeridoo Magazin en Djalu CD's.

Veel leesplezier.


Charlie McMahon's ideeen voor Sfinks

30 Juni 2002
Charlie geeft de laatste week van Juli (samen met Michael Jackson, Gary Thomas en Mark Atkins) weer de bekende 5-daagse workshop in Boechout, vlak voor het Sfinks festival (zie ook de agenda). Dit jaar wil Charlie voor de laatste dag van de workshops een arrangement maken voor didge. De laatste dag van de workshops geven de studenten altijd een voorstelling. En Charlie wil er dit jaar echt een mooi stuk muziek van proberen te maken. 

Als mensen willen reageren, kan dit naar mij, ik stuur de reacties dan door naar Charlie, of je stuurt je reactie direct naar hem. Zijn email adres staat op zijn website (die helaas de laatste maanden niet is bijgewerkt): http://www.CharlieMcMahon.com/

Zoals Charlie me mailde:
 I feel a sense of communality with didj players and want that to be celebrated in an inspiring sound. Also a shared task could give us focus and the chance to do something original. I will become distracted, restless and sullen if I have to follow the same programme as before.
      So if members are into this super didj session it would help to get some confirmation and if it comes then we will need some chromatic tuners, lots of clap sticks, and good sounding in tune ´didj horns´ but it's ok for instruments off A440 because I thought of some atonal parts. 
Perhaps there could be some melodic instruments also. It was a buzz for me to hear Judith play ´drifting' and there needs to be more recognized ´DIDJ SONGS` instead of jamming all the time. Maybe it will be possible to get agood recording of it also.

BREATHTHEBEAT
Charlie Mc.

Oftewel in Nederlands en vrij vertaald:
Ik voel een gemeenschappelijkheid in Didge spelers en ik wil dat dat gevierd wordt in een inspirerend geluid. Ook kan een gemeenschappelijke taak ons tijdens de workshops richten/focuseren en kan het ons de kans geven om iets origineels te doen. Als ik steeds hetzelfde programma moet afdraaien word ik makkelijk afgeleid, word ik onrustig.
Als er dus didge spelers zijn die mee willen doen met deze super didge sessie, helpt het als ik dit bevestigd krijg. We hebben dan een aantal chromatic tuners nodig, veel clap sticks, en een aantal gestemde didge hoorns (trompet geluid). Sommige didges mogen ook niet gestemd zijn, omdat ik een aantal a-tonale delen wil.
Misschien kunnen er nog een paar 'gewone' melodische instrumenten meedoen. Ik vond het erg mooi om Judith Drifting te horen spelen en er zouden meer "DIDGE SONGS" moeten zijn, in plaats van heel de tijd maar jammen. En misschien kunnen we het ook nog opnemen.
Judith en CharlieJudith

Ik heb overigens Judith al gevraagd of ze naar Sfinks wil komen. Het ligt eraan of ze vrij kan nemen van haar werk. Dus nog even afwachten. Dit hoeft andere muzikanten er natuurlijk niet van te weerhouden om ook naar Sfinks te komen :-)

Aboriginals in Europa

22 Juni 2002

Djalu

In de vorige DidgeriNews stond al dat Djalu en zijn familie van 15 t/m 27 Juli in Eisenbach, Hochschwarzwald in Zuidwest Duitsland (vlak bij de Franse en Zwitserse grens) zal zijn. Er wordt redelijk wat reclame voor gemaakt. Zie hiervoor o.a. de folders (rechts). De eerste is een PDF flyer, de tweede is een WORD document met het programma.
PDF flyer WORD flyer

White Cockatoo

Naast Djalu is de White Cockatoo Performing Group deze zomer in Dranouter in Zuid-west Belgie. Ze treden daar op tijdens het folk festival en ze geven een workshop. De info van Folk Dranouter is als volgt:
 
Didgeridoo Stage met Peter Paelinck en The White Cockatoo Performing Group

The White Cockatoo Performing Group zijn Aboriginals uit het Arnhemland, het noordelijk gebied van Australië. Hun rituelen en muziek zijn van de oudste van de wereld. Arnhemland is ook de geboorteplaats van de didgeridoo. David Blanasi, Jack Nawilill en David Yirindilli zijn de stichters van de WCB.  Het zijn de eerste Aboriginals die in de jaren 60 de wereld rondgingen om zo hun cultuur en muziek te promoten en te beschermen.  Jammer genoeg is David Blanasi verdwenen uit zijn community, waarschijnlijk is hij gestorven.  Het blijft een raadsel.  Hij heeft zijn didgeridookunst doorgegeven aan Darryl Dikarna.  Het is de eerste keer dat de White Cockatoo Performing Group naar België komt, dit in combinatie met een unieke workshop in Muziekcentrum Dranouter. 

Peter Paelinck begon in de jaren '80 met de groep CAI,  een 4-koppige bezetting waar industriële klanken elkaar opvolgden met etnische rituelen.   Luc Janssens (STU.BRU) beschreef hen toen als "een muur van geluid waar niemand door kan".  In de jaren '90 speelde Peter mee met allerlei projecten waar etnische invloeden belangrijk waren. Zo speelde hij met David Tibet, Jah Wobble, Tuxedomoon, minimal compact en Niki Mono, zijn zus.  Wonend aan de zee zocht hij naar muzikanten uit eigen streek en speelt nu met de DIDGERIDOO mee met groepen als Enzogera , Percufobia en niet te vergeten Imperior De Percusion.  Zij waren te zien op het Dranouter Folkfestival 2001.
Eigen projecten  zijn DIER en ORIGIN.   Een fusie tussen ritueel en muziek , dit steeds met andere muzikanten. 

Programma 

10.00 12.00 uur:

 • Workshop door Peter Paelinck, Serge Martein, Thijs Prophete
 • Leren van basistechnieken op echte didgeridoos
 • Voor iedereen die didge wil leren of die al kan bespelen.
 • Deelname volledige dag:  30,-
 • Max. aantal deelnemers: 50
 • De les wordt in 1 groep gegeven.  Bij niveauverschil of indien nodig bepalen de stagebegeleiders zelf of de groep wordt opgesplitst.

 •  

   
   
   

  Middag:

 • Eten voor dagdeelnemers 

 •  

   
   
   

  14.00 16.00 uur:

 • Vraag- en performance sessie met de leden van de White Cockatoo Band
 • Max. aantal deelnemers: 100
 • Toegankelijk voor iedereen

 •  

   
   
   

  Praktisch
  Schrijf je snel in want het aantal plaatsen is beperkt !  Bel of stuur je inschrijving naar:

  Muziekcentrum Dranouter - Workshop Didgeridoo 
  Dikkebusstraat 234 - 8950 Dranouter - België - +32 57/44.69.33
  www.folkdranouter.be - tfolk@folkdranouter.be


  Foto's Red Centre Dreaming

  22 Juni 2002
  Sanne heeft tijdens het optreden van Red Centre Dreaming in het Aboriginal Art Museum in Utrecht (zie DidgeriNews nr. 4) een aantal fraaie foto's gemaakt. Deze heeft ze op haar website geplaatst, zodat degenen die niet geweest zijn weten wat ze gemist hebben en degenen die wel geweest zijn weer leuke herinneringen op kunnen halen.

  Haar website met foto's is: http://utopia.knoware.nl/users/sanne/abu/


  Didgeridoo Magazin & Djalu CD's

  22 Juni 2002


  Magazine
  Ik denk dat ik een jaar geleden op deze site melding maakte van een Duits blad, Didgeridoo Magazin. Dit blad is er sinds kort ook in het Engels en nog beter nieuws is dat het nu ook in Nederland verkrijgbaar is. Als je het tijdschrift wilt hebben, neem dan contact op met Melle Smit van Aboriginal Arts & Instruments in Amsterdam.
  CD's
  Naast het Didgeridoo Magazin heeft Melle in zijn winkel aan de Paleisstraat sinds enkele weken ook de 5 CD collectie van Djalu. Dit is een unieke collectie met traditionele muziek en ook didge les van Djalu. Helaas heb ik de CD's nog nauwelijks kunnen beluisteren (ik heb nog andere dingen te doen naast didgeridoo's en deze website :-)  ), maar wat ik ervan gehoord is is absoluut de moeite waard. Misschien een goed alternatief voor een bezoek aan Eisenbach, of als je er geweest bent misschien een leuk aandenken.

  DidgeriNews Nr. 1: Artikel Charlie McMahon - Update Blanasi ; Januari 2002
  DidgeriNews Nr. 2: Blanasi overleden verklaard - Nieuwe Didge Jam in A'dam ; Februari 2002
  DidgeriNews Nr. 3: Fujara - Ruigoord - Geruchten ; Maart 2002
  DidgeriNews Nr. 4: Blanasi Tribute Festival - Neusademhaling - Red Centre Dreaming ; Maart 2002
  DidgeriNews Nr. 5: Garma Festival ; April 2002
  DidgeriNews Nr. 6: Webmaster in San Diego -  Djalu in Europa - Sfinks Docenten ; Mei 2002

  Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

  Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

  Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.