Didgerinews
No.7 ; Jaargang 2 ; Updated:  5 Juli 2003

Van de Webmaster

5 Juli 2003
Ruigoord is weer achter de rug. In het fotoalbum staat een aantal foto's die ik van Carolus heb gekregen. Verder in deze DidgeriNews o.a. een krantenartikel over 4000 jaar oude Rock Paintings, een CD recensie, een oproep voor DrentDidg en het gerucht dat Lies moeder wordt!

Fijne zomermaanden!


 


Aanmelden voor DrentDidg!

Ingezonden door Robert Lobensteijn
1 Juli 2003
Drent DidgVoor het weekend van 12 September staat DrentDidg in de planning. Robert Lobensteijn organiseert dit weekend in het Drentse plaatsje Ansen. Om dit weekend door te kunnen laten gaan, moet Robert wel zeker weten dat er voldoende belangstelling voor is. Als er eind deze week te weinig aanmeldingen zijn, dan kan het niet doorgaan.

Daarom: Als je een weekend lekker alleen maar met didge bezig wilt zijn, en natuurlijk met andere didge spelers lekker wilt babbelen, lekker wilt genieten van de kookkunst van meesterkok Robert, lekker wilt luisteren naar goede spelers en lekker van de natuur wilt genieten, meld je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor 10 juli aan bij Robert! 

Meer info op http://www.didgman.nl/drentdidg/

 


Nieuwe Didge CD's

 
3 Juli 2003
Deze zomer is er een aantal nieuwe didge CD's van Nederlandse bodem uitgekomen. In deze DidgeriNews aandacht voor een van deze CD's. 

High from the LowlandsHigh from the Lowlands

High from the Lowlands is de nieuwe en ook eerste CD van Lies Beijerinck en Michiel Teijgeler, samen 3ple-D, wat staat voor The Dutch Didgeridoo Duo: DDD (3-D). Dus geen drie didge spelers, wat sommigen denken (misschien met K-3 in het achterhoofd), maar gewoon 2.

Deze CD geeft een goed beeld van twee ondertussen erg bekende Nederlandse Didgespelers. In de nummers hoor je invloeden van andere bekende spelers, zoals Axis, Mark Atkins en Alan Dargin, maar de oplettende lezer ziet dat ook in de tekst in het boekje of merkt het aan de titels van de nummers. Het eerste nummer heet bijvoorbeeld niet voor niets "Mark-it". Enkele andere nummers halen hun inspiratie uit Afrikaanse percussie nummers.

De CD is lekker on naar te luisteren, of om ideeen op te doen als je zelf iets wilt spelen en ook al redelijk goed kunt spelen. Want dat laatste is absoluut nodig, als je je aan de ritmes gaat wagen. 

Wat ik een beetje jammer vind is dat de opnames soms niet helemaal optimaal lijken te klinken. Alsof je soms wat vervorming hoort, en alsof de nummers onderling niet allemaal even "hard" zijn opgenomen. Maar dat kan ook liggen aan mijn oren.

3ple-D in concert (Ruigoord), foto: Carolus van KuilenburgPersoonlijk vind ik Under, een nummer waar wat meer studio techniek aan te pas is gekomen, een lekker nummer. En ook Paddentrack, waar Michiel op bone begeleid wordt op gitaar. Dat ik dat laatste nummer zo lekker vind komt misschien omdat ik zelf ook bijna alleen maar met andere instrumenten samen speel.

Paleisstraat heeft een fraai begin, waar je twee nagenoeg gelijkgestemde didgeridoos lekker hoort resoneren. Daarna gaat het nummer over in de beat die de meesten ooit wel gehoord zullen hebben als ze Lies en Michiel tegen zijn gekomen.

Grappig is de bedrukking van de CD, die eruit ziet als een echte ouderweste vinyl langspeelplaat!

In ieder geval een CD waar we als padden-eh-kikkerlandje trots op kunnen zijn.
 


4000 jaar oude Aboriginal Rots tekeningen

Uit The Australian 
2 Juli 2003
The AustralianIn een aantal kranten, waaronder the Australian, stond begin deze maand het bericht dat er 4000 jaar oude rots schilderingen zijn gevonden in de buurt van Sydney. Klik op de link hierboven voor de volledige origele tekst, of als die er niet meer staat, klik dan op het kleine plaatje van het artikel. De eerste alinea's vind je hieronder.

- - - - - - - - - -

The AustralianSCIENTISTS have unveiled a 4000-year-old Aboriginal rock art site in a wilderness area that  has already yielded a tree species still living from prehistory.

In a rock shelter amid the rugged sandstone gorge country of the Wollemi National Park,  home of an ancient species of pine, west of Sydney, are more than 200 drawings anthropolgists say will shed important light on the history of Aboriginal people in the Sydney basin.

It is thought that up to 160 generations came to the cave to paint. The images of human-like figures, half-human, half-animal composites, birds, lizards and marsupials, and stencils of hands, boomerangs and axes, are superimposed in 12 layers.

The location of the paintings, like that of the Wollemi pine, is being kept secret to protect them from the public.

Australian Museum principal anthropologist Paul Tacon said the pictures, discovered by bushwalkers in 1995, were so well-preserved that "many of the stencilled drawings look like they were made yesterday".

"It's like a place that time forgot," Dr Tacon told The Australian yesterday. . . .

 


Prive Didgeweb Wordt Lies moeder??

5 Juli 2003
Lies
Lies Beijerinck wordt tijdens de Sfinks workshops moeder! Figuurlijk dan, want ze gaat haar moederlijke eigenschappen optimaal gebruiken. En zelfs nu al wordt ze "The Didge Mother of Holland" genoemd (volgens de nieuwste CD van 3ple-D).

Bij het Sfinks festival zal ze de docenten begeleiden en is ze ook aanspreekpunt voor de leerlingen als ze huishoudelijke en camping-technische vragen hebben. Dus naast didge moeder van Nederland, wordt ze eind juli ook een weekje Didge moeder van België! Of ze hiervoor ook trakteert op beschuit met muisjes is overigens twijfelachtig.

Lies: sterkte met de ca. 80 didge kindertjes die je bij Sfinks mag gaan bemoederen!


Eerder nieuws:

DidgeriNews Nr. 1: Garma - Didge komende tijd - Didge in Nieuws - Klokhuis - Inhoudsopgave 2002 ; Januari 2003
DidgeriNews Nr. 2: Rabbit Proof Fence - Didge Dingetjes - Midwinterhoorn ; Februari 2003
DidgeriNews Nr. 3: DreamTime festival - Didjeribone - Charlie McMahon - Privé ; Maart 2003
DidgeriNews Nr. 4: Ruigoord - Den Bosch - Sfinks - No Worries - Didge Tips ; April 2003
DidgeriNews Nr. 5: Programma DreamTime - Info Sfinks - Foto's Den Bosch - Info DrentDidge ; Mei 2003
DidgeriNews Nr. 6: Optredens, Festival, POSTERS - Didge & Folk - Billabong Spanje ; Juni 2003

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.