Didgerinews
No.6 ; Jaargang 2 ; Updated:  15 Juni 2003

Van de Webmaster

15 Juni 2003
De Didge Festivals zitten eraan te komen. En omdat de bekende, voornamelijk Australische, didgespelers dan toch in de buurt zijn, zijn er ook weer genoeg workshops en concerten in de komende maanden.

Verder kreeg ik een mail uit Spanje, waar Marco en Ana, zoals ze het zelf zeggen, een klein stukje Australie hebben opgebouwd. Ze zoeken nog vrijwilligers om het verder mee op te bouwen.

Fijne zomermaanden!


 


Optredens, Festival, POSTERS

14 Juni 2003
De zomer periode komt eraan, en daarmee de nodige optredens en festivals.
Hieronder een paar posters (klik erop voor een groter formaat) van de verschillende optredens. Er zijn nog meer optredens, onder andere in Maastricht, in Eindhoven en ook net over de grens. Kijk in de agenda voor de complete lijst.
 

Verder is het programma van Sfinks sinds kort bekend. Charlie McMahon en Gondwana staat gepland voor zondag 27 Juli om 18:00u

Tijdens de Sfinks workshops zullen ook weer optredens zijn in Sfinks Cafe, echter wie wanneer optreedt komt waarschijnlijk pas de dag zelf, of misschien 1 dag ervoor op het prikbord op deze site te staan.
 


Didge en Folk

 
14 Juni 2003
Langzaam maar zeker dringt de didge steeds meer door in de moderne muziek en vooral in de Folk wereld zie je de didge steeds meer. Charlie McMahon is hier al lang mee bezig, o.a. met zijn Gondwanaland project. En in Noorwegen heb je bijvoorbeeld Gjallarhorn (zie o.a. het fotoalbum en DidgeriNews nummer 10 en nummer 12 van het vorig jaar). 

In Nederland is Inner Strength (met Roland op Didge) steeds bekender aan het worden (zie bijv. de recensie die op FolkForum heeft gestaan) en ze proberen nu om eind van het jaar een of twee keer in Vlaanderen op te treden. De band van Michiel Teijgeler heeft sinds kort een CD: Melodica Con Fusion, en de band van Lies en Michiel speelt op DreamTime in Ruigoord.

In Vlaanderen kom je de didge ook vaker tegen in de Folk scene. Tantra heeft de didge (bespeeld door Thim) ook als vast instrument bij hun optredens. Op de Vlaamse folk site staan foto's van Tantra tijdens een festival in Brussel. De "thumbnails" staan hiernaast (klik op de foto).


Billabong, encounters in El Paraíso

Door Marco
8 Juni 2003
De volgende mail uit Spanje kreeg ik van Marco. Marco zoekt nog vrijwilligers voor zijn ambitieuze project:


 

Dag Roland,

Eerst en vooral van harte! voor jou schitterende website! Het is er prettig vertoeven. Je voelt onmiddelijk dat er hier andere zaken belangrijk zijn dan "commercie". Dit trof me en daarom dit mailtje.

Even voorstellen: wij zijn Ana en Marco en zijn, drie jaar geleden, gemigreerd naar de rand van Europa; Andaluca in Zuid-Spanje. Ikzelf heb 14 jaar, met veel passie, lesgegeven als docent in een Departement voor Audiovisuele- en Beeldende Kunst. Ana zat in de theater- en (hedendaags)circuswereld. Pollutie, stress, egosme, materialisme, slecht weer en tomaten die naar niets smaakten deden ons de knoop doorhakken.

Op een dag zijn wij vertrokken, richting zon! Onze camionette zat vooral volgestouwd met didgeridoos en allerhande muziekinstrumenten, hamers, beitels, gutsen, zagen, enz. enz.

Reeds vier jaar gaven wij workshops didgeridoo in de Franse Pyreneen. Wij halen daar zoveel energie uit en krijgen zoveel enthousiasme en dankbaarheid dat wij hebben besloten om, in dit stadium, hier onze "missie" van te maken.
Vanaf deze zomer starten wij de boel op in Andaluca (maar geven nu het hele jaar door workshops).
Met al onze spaarcentjes kochten wij, tesamen met een bevriend koppeltje, een stukje grond midden in de natuur en... de stilte. Al onze bezoekers worden geweldig getroffen door de sfeer die hier hangt. Ik bedoel hiermee de hele vallei waar "Billabong" (ons terrein) zich bevindt: het echte Spanje van 15 jaar geleden, mooie, open en lieve mensen in het dorp dat op twee kilometer van Billabong ligt.

Zoals je zal zien in onze website http://paraisobillabong.iespana.es/ is dit inderdaad een plaats buiten de tijd waar je je eindelijk eens kan laten meedrijven in een "stroom" zonder teveel negatieve invloeden en afleidingen. Zoals je ook zal lezen zit het element "didgeridoo" in een levenswijze temidden van kunst en natuur. Zoals bij de Aboriginals dus. Wij eten hier geen wormen en knollen uit de grond (nog niet) en hangen hier ook niet "de Aboriginal uit" maar de didgeridoo zit onlosmakelijk verbonden met vele andere dingen. Wij opteerden nooit om dit ongelooflijke instrument te isoleren in een wereld van "macho-gedrag" (ik ben de snelste didgespeler of ik ken een nog ingewikkelder ritme).
Wij gebruiken onze didge als meditatiemiddel, om verhalen te vertellen (optredens) en als contactmedium (ongelooflijke contacten en ervaringen in straten, pleinen en dijken als buskers en workshops). 
Ikzelf speel 10 jaar didge, Ana 8 jaar: Natuurlijk leren wij ritmes aan maar bij ons is de inhoud toch belangrijker dan de vorm. 

Voorlopig leven wij hier nog wel een beetje "Aboriginalsgewijs" d.w.z. wassen in de rivier en kakje doen in de bossen maar van jaar tot jaar zal het hier veranderen. Ik kreeg, via het web toch al twee reacties van enthousiastellingen die het zeker zien zitten om, in ruil voor gratis vakantie, een paar uurtjes per dag willen werken. 
Ana en ik hebben dat ook veel gedaan en wij genoten daar met volle teugen van. Op het strand liggen bakken in de zon verveelde ons toch.

Als je wil dan zou het heel fijn zijn om het bestaan van Billabong, langs jou weg, mede te delen aan de wereld.

Ondertussen heel veel warme (38 vandaag) groeten vanuit Andaluca, het land van het licht (de kleuren zijn hier onbeschrijflijk intens en het is hier een uur langer licht dan in het noorden)

Tot mails!

Marco

 


Eerder nieuws:

DidgeriNews Nr. 1: Garma - Didge komende tijd - Didge in Nieuws - Klokhuis - Inhoudsopgave 2002 ; Januari 2003
DidgeriNews Nr. 2: Rabbit Proof Fence - Didge Dingetjes - Midwinterhoorn ; Februari 2003
DidgeriNews Nr. 3: DreamTime festival - Didjeribone - Charlie McMahon - Privé ; Maart 2003
DidgeriNews Nr. 4: Ruigoord - Den Bosch - Sfinks - No Worries - Didge Tips ; April 2003
DidgeriNews Nr. 5: Programma DreamTime - Info Sfinks - Foto's Den Bosch - Info DrentDidge ; Mei 2003

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.