Didgerinews
No.1 ; Jaargang 2 ; Updated:  18 Januari 2003

Van de Webmaster

18 Januari 2003
Een nieuw jaar, een nieuwe jaargang van DidgeriNews. Vorig jaar is het onbedoeld gelukt, dit jaar wordt het een soort streven om gemiddeld elke maand een nieuwe DidgeriNews uit te brengen. Natuurlijk heb ik dan ook jullie hulp nodig. Als je dus DidgeriNieuwtjes hebt, aarzel niet om het me door te sturen!

In deze uitgave o.a. nieuws over Garma, een vooruitblik op de didge wereld in Nederland in de komende maanden en een link naar een krantenartikel.

Veel leesplezier!


 


Garma 2003

Ingezonden door Fred Tietjen (vertaling: Roland)
17 Januari 2003
Beste Yidaki Vriend

Namens de Yothu Yindi Foundation en in samenwerking met de traditionele land eigenaren van Noord-oost Arnhemland wordt je uitgenodigd om deel te nemen aan het jaarlijkse Garma Festival van Traditionele Cultuur en de Yidaki Masterclass met Djalu Gurruwiwi van 19 t/m 23 Augustus 2003.
Het festival wordt gehouden in Gulkula, 40 kilometer buiten de stad Nhulunbuy op het Gove schiereiland in Arnhem Land in het Northern Territory in Australie. Dit is een unieke kans om toegang te krijgen tot Aboriginal Reserve land en om Yolngu zang, dans en ceremonies te kunnen zien die al duizenden jaren worden uitgevoerd.

GARMA festival  http://www.garma.telstra.com/Fascinerende verslagen van Garma staan op http://www.garma.telstra.com/. Voor meer informatie of om je aan te melden kun je mailen met garma@yirdaki.org

Hieronder staan twee links naar meer informatie (één in Acrobat Reader en één in WORD) met meer informatie en een registratieformulier voor het Garma Festival. Als je van plan bent om te komen, schrijf je dan zo snel mogelijk in, maar in ieder geval voor 1 Maart. De belangstelling is groot en het aantal plaatsen is beperkt.

Voor meer informatie of om je aan te melden kun je mailen (in het Engels) met garma@yirdaki.org
 
Met vriendelijke groeten,
Fred Tietjen
garma@yirdaki.org
http://www.yirdaki.org
Garma Festival Information & Registration


Klik rechts op één van de documenten voor meer informatie en een inschrijf formulier in het Engels (rechtermuis als je ze wilt downloaden). 
Als je problemen hebt met het Engels, mail me dan, maar als je wilt gaan bedenk dan wel dat de voertaal in Australie het Engels is (met een Australisch accent ).

PDF document MicroSoft WORD document
 
PDF document
WORD document


Didgeridoo de komende tijd

18 Januari 2003

Charlie McMahon

Binnenkort vertrekt Charlie McMahon voor een Europese tour. De exacte details verwacht ik binnenkort op de website van Charlie McMahon. De bedoeling is dat hij in de periode rond 6 tot 10 Maart in Nederland is. De week ervoor is hij in Engeland.
Charlie's site is het laatste jaar niet meer bijgewerkt, maar hier komt de komende maand waarschijnlijk verandering in. De informatie op Charlie's site wordt ververst, er komen meer geluid-samples van zijn verschillende CD's en zelfs samples van zijn Face-Bass, de seismic sensor die Charlie op zijn twee meest recente CD's gebruikt.
Wordt vervolgd. . .

Axis / Didgeridoo Dingoes / Michael Jackson

De komende weken gaat Axis (Michael Jackson en Mike Edwards) de studio in om een nieuwe CD op te nemen. Ze hopen dat de CD rond de zomermaanden verkrijgbaar is.
Verder is Michael met zijn band de Didgeridoo Dingoes al de studio in geweest. Hun eerste CD wordt binnen enkele weken verwacht. Ook wordt er gewerkt aan een Website. Het is mij nog niet helemaal duidelijk of dit een website voor Axis of de Didgeridoo Dingoes, of beide is, dus ik laat me aangenaam verrassen.
Tenslotte zijn er plannen dat Axis en de Didgeridoo Dingoes rond de zomer op toernee gaan, mogelijk ook in Europa. Wordt vervolgd. . .

Yothu Yindi

De website van Yothu Yindi geeft al enkele weken aan, dat ze bezig zijn een toernee te organiseren in Europa. Ook Nederland is aan het rijtje te bezoeken landen toegevoegd! Ook dit wordt vervolgd. . .

Didgeridoo in het Nieuws

Uit de Sunday Herald (vertaling: Roland) 
12 Januari 2003

Aussies' broken rules

Orgineel artikel (in het Engels) op: http://www.sundayherald.com/30576

Samenvatting:

Ieder jaar worden meer dan 20 miljoen didgeridoos verkocht, maar kan het bos waar ze vandaan komen een dergelijke "groeimarkt" doorstaan?

De didgeridoo is een cultureel ikoon dat met zijn ruwe, soms spookachtige klank de mysteries van Aboriginal Australie oproept. Maar de didgeridoo lijkt slachtoffer te worden van zijn eigen succes. Doordat het instrument zo populair is bij toeristen, worden grote stukken woud illegaal gekapt. Een echte didgeridoo is gemaakt van een tak die door termieten is uitgehold. En het vereist kennis om dergelijke takken te vinden; kennis die tot enkele jaren geleden was voorbehouden aan Aboriginals. Nu worden takken die geschikt lijken te zijn door witte Australiers gekapt en worden bomen vaak nodeloos beschadigd.

Aboriginal leiders zeggen dat de vergunningen die de regering in het leven heeft geroepen, alleen aan Aboriginals moeten worden verstrekt of aan een beperkt aantal blanken die een deel van de inkomsten weer terugsluizen aan de oorspronkelijke bewoners. De regering heeft nu zelfs een systeem waarbij elke tak of boom die als didgeridoo wordt gekapt een label moet krijgen, dat bij de didgeridoo moet blijven, zelfs als hij verkocht is.

Veel Aboriginals zeggen dat "het systeem, hoe goed het ook bedoeld is, niet de kern raakt. Ze zeggen dat didgeridoos niet door niet-Aboriginal Australiers gemaakt moeten worden, en ze zijn beledigd over het illegaal toe-eigenen van een instrument dat als heilig wordt beschouwd. [Noot van de WebMaster: dit lijkt vooral een standpunt te zijn van Aboriginals die niet uit Northern Territory komen. Didje Masters en stamoudsten zoals Blanasi en Djalu lijken hier minder problemen mee te hebben]". Traditionele didgeridoos hebben meestal weinig of geen decoratie, terwijl de didgeridoos in souvenir winkels vaak felle kleuren hebben of van bamboe of zelfs glasfiber zijn gemaakt.

Kijk voor het volledige artikel op: http://www.sundayherald.com/30576
 


Klokhuis

18 Januari 2003
De afgelopen weken waren bij het programma Klokhuis twee afleveringen over Aboriginal Cultuur, met Red Centre Dreaming. Op de website van het klokhuis staan nu foto's die tijdens de reportage zijn gemaakt.

Kijk op: http://www.omroep.nl/nps/hetklokhuis/aboriginalsdans/aboriginal.html

 


Vorige jaargang:

DidgeriNews Nr. 1: Artikel Charlie McMahon - Update Blanasi ; Januari 2002
DidgeriNews Nr. 2: Blanasi overleden verklaard - Nieuwe Didge Jam in A'dam ; Februari 2002
DidgeriNews Nr. 3: Fujara - Ruigoord - Geruchten ; Maart 2002
DidgeriNews Nr. 4: Blanasi Tribute Festival - Neusademhaling - Red Centre Dreaming ; Maart 2002
DidgeriNews Nr. 5: Garma Festival ; April 2002
DidgeriNews Nr. 6: Webmaster in San Diego -  Djalu in Europa - Sfinks Docenten ; Mei 2002
DidgeriNews Nr. 7: Charlie's ideeen voor Sfinks - Aboriginals in Europa - Didgeridoo Magazin ; Juni 2002
DidgeriNews Nr. 8: Verslagen van Sfinks en het Rripangu Festival met Djalu ; Juli 2002
DidgeriNews Nr. 9: Afscheidsbrief van Casey ; Augustus 2002
DidgeriNews Nr. 10: Gjallarhorn ; Inner Strength ; Agave ; Ditjes en Datjes ; Oktober 2002
DidgeriNews Nr. 11: Rare didgeridoos ; Mark Atkins ; Yothu Yindi ; Didge in Space ; November 2002
DidgeriNews Nr. 12: Nieuwjaarswens ; Recensie Gjallarhorn ; Didj Tour Wugularr ; Klokhuis ; December 2002

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.