Didgerinews
No.10 Jaargang 1 Updated:  6 Oktober 2002

Van de Webmaster

6 Oktober 2002
Het heeft even geduurd. Door vakantie, werk en weinig nieuws heeft DidgeriNews nummer 10 bijna 2 maanden op zich laten wachten. Maar daar is ie weer.

In deze didgerinews is er nieuws over een aantal didgeridoo bands, waaronder Gjallarhorn. Verder een vakantiefotootje uit Griekenland, dat toch iets met de didge te maken heeft. En tot slot nog wat kleine nieuwtjes

Veel leesplezier.


Gjallarhorn tourt door Belgie en Nederland

6 Oktober 2002
GjallarhornDe Finse band Gjallarhorn tourt in November en December door Nederland en Belgie. Gjallarhorn is een band met o.a. didgeridoo, viool, fluit, zang die muziek maakt die gebaseerd is op de traditionele Zweedse volksliederen. In de oorspronkelijke traditionele muziek wordt een instrument gebruikt dat steeds op dezelfde basistoon speelt. Gjallarhorn gebruikt hiervoor de didgeridoo. Denk nu niet dat de muziek "ouderwets" is. Gjallarhorn maakt er een levendig, krachtig en vrolijk geheel van. Met name de zangeres/violiste is zowel om te zien als om te horen absoluut de moeite waard.

In Nederland treedt Gjallarhorn op in Heerlen en in Nijmegen. In Belgie treden ze op in Wevelgem, Evergem, Ternat, Roeselare, Hasselt, Turnhout, Beersel, Leuven, Deurne en Maaseik. Data en adressen voor meer info staan natuurlijk in de didge agenda

Meer info over de band en geluids samples staan op hun website op http://www.gjallarhorn.com/


Inner Strength één van de bands bij PAN-O-RAMA

6 Oktober 2002
Inner StrengthDe Oost-Brabantse Folk-Rock band met didge, Inner Strength, is één van de deelnemende bands bij het band-begeleidingsproject PAN-O-RAMA bij Stichting PAN in Nijmegen. Het project richt zich erop om bands zich meer en beter te presenteren zowel op het podium als op meer podia.

Zoals PAN het zelf zegt:

Per maand worden telkens drie bands gekoppeld aan twee coaches, die als professional werkzaam zijn in de muziekindustrie. Er wordt gekeken naar de biografie, het publiciteitsmateriaal en de podiumpresentatie. Een professionele fotograaf maakt een goede promotiefoto van elke band.

Het PAN-O-RAMA project is opgezet om bands tips te geven om hun presentatie te verbeteren. Mensen uit de muziekindustrie bekijken een band vanuit een andere invalshoek dan de meeste bands gewend zijn. Door de bands te confronteren met dat zakelijk oogpunt kunnen zij beter leren inspelen op wat de markt van hen vraagt. Dat kan leiden tot meer optredens, beter publieksreacties en misschien wel een platendeal!

Dus misschien ligt er binnenkort wel een CD van een Nederlandse band met didge in de winkels :-)

Je kunt Inner Strength op 24 Oktober in Tilburg en op 6 November in Nijmegen zien spelen.


Griekse Agave

6 Oktober 2002
Agave op ChiosTijdens mijn vakantie in Chios (Griekenland) heb ik geen didgeridoos gezien. Wat ik wel heb gezien is iets wat je in Nederland niet snel ziet: een bloeiende agave. Op zich komen Agaves relatief veel voor in Nederland. Veel mensen vinden de cactus een mooie plant om in huis of in de tuin te houden. Echter door het klimaat in Nederland zullen ze hier niet snel bloeien. Griekenland is wat warmer, dus daar bloeien ze wel. Omdat ik er in het najaar was, was deze agave al uitgebloeid en zag ik de zaaddozen in plaats van de bloemen. Maar ik kon me wel verbazen over de lengte van de bloemstengel. Zeker 3 tot 4 meter lang!

Vooral in Amerika, waar de agave ook voorkomt, worden relatief veel agave didgeridoos gemaakt. Ik verbaasde me er altijd over dat de agave zulke lange stengels opleverde. Maar nu heb ik het met eigen ogen gezien. De agave didges doen wat denken aan onze Nederlandse berenklauw didges. Dat wil zeggen, ze zijn relatief licht en kunnen vrij lang (en dus laag van toon) zijn. De agave didge ziet er wel hout achtiger uit.

Op Chios heb ik verder geen didgeridoos gezien. Ik heb dus geen idee of de Grieken al op het idee zijn gekomen om Agave didges te maken. Mocht je naar Griekenland willen emigreren, is dit misschien het gat in de markt :-)
 


Ditjes en datjes

6 Oktober 2002
Nog wat kleine nieuwtjes uit Didgeridoo-land.

Voor wie het nog niet wist (en dus het didgecussieboard niet heeft gevolgd): Casey, van the Australian and Aboriginal Art Store, is vader geworden van dochter Cassandra. Als het meezit binnenkort een foto van de kleine.

Michael JacksonMichael Jackson (van Axis) is druk bezig met zijn nieuwe band de Didgeridoo Dingos. Een band met een stuk of 3 didges, keyboard, zang en wat andere instrumenten die wat jazz/blues achtige muziek maakt. Er zijn plannen om een CD op te nemen en heel misschien zelfs plannen om richting Europa te komen.

Overigens was Michael samen met Lies een aantal weken geleden nog op TV bij Eddy Zoey. Gekeken werd of een alcohol tester (het blaas apparaat) met circulair ademhalen te bedriegen was. Dit blijkt een stukje het geval te zijn, alleen als meneer/mevrouw de agent ziet dat je anders ademhaalt kun je alsnog een probleem hebben ;-)

Didgeridoo Magazin
Het nieuwe Didgeridoo & Co Magazine is weer uit. Deze keer o.a. veel informatie over afgelopen didgeridoo festivals en een interview met Daryll Brown, de student en opvolger van David Blanasi. Didgeridoo & Co is verkrijgbaar bij Aboriginal Arts & Instruments aan de Paleisstraat in Amsterdam.
Mocht je artikelen hebben voor het Magazine, dan is Sven Frischen daarin zeer geinteresseerd. Zie de website van het magazine: http://www.didgeridoomagazin.com/. Als je de Engelse of Duitse taal niet goed machtig bent, kun je het ook naar mij sturen.

In het Aboriginal Art Museum in Utrecht is de nieuwe tentoonstelling "Boombast Belicht" begonnen. De naam zegt het al: veel Aboriginal kunst op boombast. Verder geeft Ad Borsboom (auteur van "Clan van de Wilde Honing") op 17 Oktober een lezing.

Costa (bij BNN)Op 14 Oktober start de 2e reeks van de televisieserie Costa bij BNN. Ik weet niet of ik veel zal kijken (het soort programma is niet helemaal mijn smaak, hoewel de dames er niet onaardig uitzien), maar bij de voorbeschouwing kwam wel vaak een didgeridoo in beeld. Ik heb het vage vermoeden dat de acteur niet echt speelde (het geluid en de wangen leken niet synchroon), en wat ik hoorde was geen hoogdravend didge spel, maar wie weet is het weer een duwtje in de rug voor de populariteit van de didge (of juist niet :-)  ).
 


DidgeriNews Nr. 1: Artikel Charlie McMahon - Update Blanasi ; Januari 2002
DidgeriNews Nr. 2: Blanasi overleden verklaard - Nieuwe Didge Jam in A'dam ; Februari 2002
DidgeriNews Nr. 3: Fujara - Ruigoord - Geruchten ; Maart 2002
DidgeriNews Nr. 4: Blanasi Tribute Festival - Neusademhaling - Red Centre Dreaming ; Maart 2002
DidgeriNews Nr. 5: Garma Festival ; April 2002
DidgeriNews Nr. 6: Webmaster in San Diego -  Djalu in Europa - Sfinks Docenten ; Mei 2002
DidgeriNews Nr. 7: Charlie's ideeen voor Sfinks - Aboriginals in Europa - Didgeridoo Magazin ; Juni 2002
DidgeriNews Nr. 8: Verslagen van Sfinks en het Rripangu Festival met Djalu ; Juli 2002
DidgeriNews Nr. 9: Afscheidsbrief van Casey ; Augustus 2002

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.