Didgerinews
No.7 ; Jaargang 6 ; Updated: 31 December 2007

Van de Webmaster

31 December 2007
Het jaar loopt weer ten einde. Nog een laatste DidgeriNews voor ons didgeridoo geluid wordt overstemd door vuurwerk. Terugkijkend krijg ik het idee dat de didge wereld in Nederland en Vlaanderen langzaam aan het veranderen is. In Vlaanderen zie ik langzaam aan meer gebeuren op didgeridoo gebied, zo'n beetje zoals hier een jaar of 5 tot 10 geleden. In Nederland lijkt het wat rustiger te worden op didge gebied, maar het lijkt ook wat meer "volwassen" te worden.

Wat het afgelopen jaar natuurlijk erg leuk was, is dat in Wieringerwerf een nieuw didgeridoo festival is ontstaan. En de geruchten gaan dat in 2008 het festival zijn tweede editie gaat beleven! Ik verwacht hier binnenkort meer over te horen.

Ook mooi nieuws was dat er weer een paar fraaie workshops waren, zoals van Si Mullumby en Mark Atkins. Voor 2008 staat een tour van Charlie op het programma met minstens een keyboard speler, zodat hij de nummers van zijn CD's Tjila Tjila, Travelling en Boneman ook live volledig kan spelen.

En zelf kijk ik erg tevreden terug op de CD die we met onze band hebben opgenomen. Ook de mensen die onze nummers horen reageren erg enthousiast en bij optredens is de CD bijna niet aan te slepen. Op www.inner-strength.nl/muziek kun je de muziek beluisteren of de CD bestellen.

Veel leesplezier!

Groetjes 


Didgeridoo en Astma

29 December 2007
Je komt het regelmatig tegen, dat didgeridoo spelen niet alleen leuk is, maar ook gunstige effecten kan hebben voor je gezondheid. Didgeridoo en snurken was een jaar of 2 geleden veel in het nieuws. Nu is didgeridoo en astma in het nieuws als gunstige combinatie.

In een paar Australische kranten is te lezen dat regelmatig didgeridoo spelen een gunstig effect bleek te hebben op een test groep van 30 jongens met astma. In o.a. de Sydney Morning Herald is het verhaal te lezen, met daarbij een foto van Alan Dargin.

Klik hier voor het artikel of lees een kopie in PDF
 


Stand up for the Burrup

(Door Lies Beijerinck)

31 December 2007

De Burrup, een schiereiland van Western Austalia, is werelds grootste bovengronds rots ingraveer plek, er is rots kunst te vinden die terug gaat tot 30.000 jaar geleden en waarschijnlijk werelds oudste afbeelding van een menselijk gezicht. Op dit moment plannen Woodside Petroleum en de Regering van Western Australia om in een deel van dit gebied Gas te winnen, tegen de wensen van de Aboriginal bewaarders van dit gebied en wetenschappers. Sinds 1963 is al 24,4% van de Rock Art in de Burrup vernield, de rest is langzaam aan het verdwijnen door zure regen door de nabijheid van industrie.

Dus op dit moment worden er plannen gesmeed om een mega groot petrochemisch complex op de Burrup te realiseren. Uit studies is gebleken dat zure regen zal worden verdrievoudigd en de rots kunst zal nog in deze eeuw totaal verdwenen zijn.
De regering die verantwoordelijk is voor het behoud van dit enorme culturele monument, heeft deze verantwoordelijkheid totaal laten liggen.

De traditionele bewaarders van deze rots kunst, de lokale Aboriginal mensen, hebben geen rechten gekregen over hun culturele eigendom tot in 2003. Samen met conservatoren, de lokale bevolking, mensen van alle politieke partijen, en zelf mensen van de betreffende industriële bedrijven, proberen zij de regering te overreden om dit petrochemisch complex te verhuizen naar een industrieel gebied in de omgeving ( het Maitland Estate op het vaste land), weg van de rots kunst. De regering zegt het complex te laten verhuizen als de Burrup geen geschikt land meer heeft voor de industrie.

De international federatie van rock art organisaties (IFRAO) en het Australische lid (AURA) heeft een internet petitie opgezet om de regering van Western Australia te vragen hun beleid te veranderen, met betrekking tot de verhuizing van de geplande petrochemische industrie en hun verantwoordelijk voor het behoud van dit enorme culturele monument op zich te nemen.

Gelijktijdig met Londen op zaterdag 1 december hebben we voor het Shell hoofdkantoor een foto genomen voor de actie "Stand up for the Burrup".
Shell heeft 33% in handen van Woodside Petroleum, waar het hier dus om gaat. Woodside Petroleum is nu al begonnen met het met de grond gelijk maken van de eeuwen oude rots graveer kunst van de Burrup. Er zijn dus al stukken vernietigd en in de nabije toekomst zal alles daar verdwijnen door de hoge zuurtegraad van de regen die daar zal neerslaan, door dit petrochemisch complex.   

Shell is in het verleden erg slecht in het nieuws geweest, heeft daarna geprobeerd weer in een goed daglicht  te komen staan. Vandaar willen we de aandacht trekken van Shell en zo toch tot het goede compromis te komen met Woodside Petroleum. Er is een industrieel project in de buurt van de Burrup, waarna dit complex makkelijk te verhuizen is. En Shell heeft dus met zijn 33% heel wat in de pap te roeren.

Verder is het natuurlijk een enorme schande dat de regering van Western Australia toestemming heeft kunnen geven voor deze bouw, hopelijk met de nieuwe regering  zullen deze misstanden niet meer gebeuren!!!
 

Actie in Den Haag

Actie in Amsterdam

Zie ook:
http://www.standupfortheburrup.com 
http://mc2.vicnet.net.au/home/dampier/web/dampier.html 
http://clicks.aweber.com/z/ct/?2Ji4DbHVFlgXDsaGusnFCw 
 

 
 

31 December 2007

Belgisch didgeridoo forum verhuisd

De Vlaamse didgeridoo spelers hadden een eigen forum, Didgeclub.com . Helaas is de eigenaar van dit domein gestopt met dit forum, of hij is vergeten om het domein te verlengen. Gelukkig heeft Steve Robbert het initiatief op zich genomen om het Vlaamse forum voort te zetten op www.didgeclub.be .
 


 

 

Eerder nieuws:

DidgeriNews Nr. 1: Didgeridoo en Astma - Didge Dag Twente & Hoogvliet - Inner Strength Theatertour - Didges en Datjes - Inhoudsopgave 2006 ; Januari 2007
DidgeriNews Nr. 2: Ten Canoes - Wieringerwerf - Winkel in Brugge - Didges & Datjes ; Februari 2007
DidgeriNews Nr. 3: Aboriginal Art Gallery Rotterdam - Shozo - Mark Atkins - Didges & Datjes ; April 2007
DidgeriNews Nr. 4: Mark Atkins Eindhoven & Ter Apel - Si Mullumby - Festival krant - Didges&Datjes:Youtube ; Juni 2007
DidgeriNews Nr. 5: DidgeYourLifeUp - Ash Dargan - Milkay - Alan Dargin - Didges & Datjes ; Juli 2007
DidgeriNews Nr. 6: Unforgotten - PostcodePop - Charlie - India - Didges en Datjes ; December 2007
 

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geïnformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.