Didgerinews
No.8 ; Jaargang 2 ; Updated:  3 Augustus 2003

Van de Webmaster

3 Augustus 2003
De helft van Nederland is op vakantie en de andere helft is zo langzamerhand weer terug. Zelf behoor ik tot die laatste groep. Anderhalve week lekker uitgerust door te wandelen langs Hadrian's Wall in Engeland en nog een weekje de didge workshop gevolgd bij Sfinks. Komend weekend ga ik nog een dag of wat naar Folkwoods. Eens kijken of ik daar nog een didgeridoo tegenkom ;-)

In deze DidgeriNews een kort verslag van de Sfinks Didge Workshops. Bij de workshops heb ik nog informatie gekregen over de Aboriginal Paintings waarover ik al iets in de vorige DidgeriNews heb geschreven. Die info staat nu dus ook hier. Van Michael Jackson heb ik de nieuwe CD van zijn band gekregen. En verder nog wat didges en datjes...
 


 


Sfinks Didgeridoo Workshops

 
2 Augustus 2003
Sfinks Mob 2003

De laatste volle week van Juli waren traditiegetrouw weer de Sfinks Didgeridoo workshops. Dit jaar met Charlie McMahon, Michael Jackson & Mike Edwards (Axis) en Mark Atkins. Door allerlei redenen kon Gary Thomas er dit jaar helaas niet bij zijn. Echter Mike Edwards was in mijn ogen een goede aanvulling. Misschien mede omdat hij les geeft op de universiteit in Sydney, was de uitleg van Mike erg goed en gedetailleerd. Binnenkort komt er een CD uit van de band van Mike.

Tussen de middag vertelden de docenten over Aboriginal cultuur, over hun ervaringen, of hun levensverhaal. Mark deed dat laatste met een videoband waarop een half uur durende documentaire stond over zijn leven. Mike vertelde hoe hij aan de didge verslingerd was geraakt en aan zijn beroep in de milieuproblematiek en wereldvrede. Michael vertelde over zijn tocht naar Eagle's Reach, waarover je verderop e.e.a. kunt lezen. 

Mark Atkins, Sfinks CafeIn tegenstelling tot de voorgaande jaren was er dit jaar slechts op 1 avond een Sfinks concert van de didge spelers. De andere avonden traden er andere artiesten op, waaronder maandagavond zelfs een DJ. Of het aan hem heeft gelegen en dat de DJ pas om middernacht begon, of dat Sfinks de vergunningen niet op orde had weet ik niet. Feit is dat woensdagavond om kwart over elf het optreden plots werd afgebroken, net nadat Michael 1 nummer had kunnen spelen. We hadden nog wel kunnen genieten van BoneMan Charlie en Walkabout Mark, maar de vaste bezoekers hadden hen al minstens een keer gezien. De meeste bezoekers waren erg nieuwsgierig om Michael en Mike als Axis combinatie live te zien en om Mike ook solo te zien. Helaas, woensdag mocht het niet zo zijn.

Gelukkig waren er in de workshop lokalen van de Flamenco versterkers aanwezig, waardoor Michael en Mike vrijdagavond toch nog een lekker optreden weg konden geven.

Presentatie FlamencoNaast de didge workshop waren er ook nog workshops voor Capoeira en voor Flamenco. Net als de didge leerlingen gaven ze vrijdagmiddag een korte presentatie van hun kunnen. Tussen de middag was elke dag weer een lekkere maaltijd te koop voor een schappelijk prijsje. En 's avonds was het dit jaar goed toeven op de camping. Er was gelukkig nauwelijks regen (zoals een paar jaar geleden), dus dan is het al snel goed.

Tijdens de Sfinks workshop week heb ik nog zo'n 240 digitale foto's geschoten. Voor de liefhebbers staat een selectie in het fotoalbum. Alle foto's zonder commentaar staan de komende weken ook nog op http://www.didgeweb.com/sfinks2003/ . Als je foto's bijbesteld wilt hebben, neem dan contact met me op, en ik zorg dat je de foto's in vol formaat krijgt, of dat ze naar een fotozaak bij je in de buurt worden gestuurd.
 

 


Nieuwe Didge CD's

 
3 Augustus 2003
Tijdens de Sfinks workshops werd er een nieuwe CD geintroduceerd, Soakin' the View van de band van Michael Jackson, Didjeridu Dingo 

Soakin' the ViewSoakin' the View

Soakin' the View is het eerste studio album van Didjeridu Dingo. Hiervoor hebben ze een live album uitgebracht, dat ik helaas nog niet gehoord heb. Het nieuwe album is geinspireerd op de omgeving waar de bandleden vandaan komen en werken: the Blue Mountains. Dit valt te lezen in het hoesje, maar het album straalt het ook uit. Een bepaalde ruigheid (bijv. Waiting for Rain) en schoonheid (Soakin' the View) die ik me -hoewel ik er nooit geweest ben- wel voorstel bij die omgeving. Zeker met de foto's en verhalen uit die buurt van o.a. Celinda en Michael.

De muziek is soms lekker Blues/Rock achtig, soms rustige laid-back luistermuziek, soms wat country-achtig. Ook zelf hebben ze geen omschrijving in 1 of 2 woorden kunnen bedenken (maar dat klinkt me bekend in de oren van mijn eigen band :-)). In alle nummers komt de didge duidelijk naar voren, vaak zowel als drone en als horn (trompet) en de combinatie (want er zitten 3 mede-didge spelers in de band). Michael is een ware meester in de beheersing van de trompet tonen. En nummers waar hij de didjeribone als trombone bespeeld vind ik persoonlijk dan ook erg sterk. Dit zijn o.a. de nummers Narrow Neck, Soakin' the View en Phantom Falls, de laatste geinspireerd op de mist die in de Blue Mountains soms als een waterval over de bergen stroomt, of eigenlijk valt. Maar ook een nummer als bijvoorbeeld Doin' the Business is een lekker nummer waar je eigenlijk niet op stil kunt blijven zitten. 

The Blue MountainsFans van Michael zullen Kinetic herkennen van de CD Playing in Tongues van Axis, maar ook het didge ritme van Don't go Pointin' the Bone, dat op Axis nog Ruach heet. De Sfinks bezoekers van dit jaar kunnen hier de complete versie horen van het nummer Swingin' the Cat. Met dit keer niet alleen didge, maar ook zang van Michael Jackson zelf. En meer nog dan op Playing in Tongues wordt op deze CD het verschuiven van de didjeribone in veel nummers benut.

Persoonlijk vind ik de CD naar mate hij vordert steeds sterker worden. De eerste nummers lijken wat oudere nummers te zijn, waar de stijl en het samenspel van de groep nog niet helemaal tot zijn recht komt. Dit kan een risico zijn voor mensen die de CD snel willen beluisteren om hem te beoordelen. Maar als je de CD in zijn geheel beluistert hou je op het eind wel een lekker gevoel over.
 


4000 jaar oude Aboriginal Rots tekeningen (2)

 
2 Augustus 2003
In de vorige DidgeriNews kon je lezen dat er niet al te lang geleden oude Aboriginal Rots tekeningen terug waren gevonden. En wat schetst mijn verbazing dat ik het weekend voor Sfinks, en een aantal van jullie tijdens Sfinks, te horen kreeg dat Michael Jackson in het team zat, dat deze tekeningen heeft teruggevonden.

Om dit verhaal tijdens Sfinks te vertellen en te laten zien, kwam hij bij mij langs om een aantal foto's die hij gemaakt had te laten scannen. Vandaar dat er hier een aantal unieke foto's van de site te bewonderen is.

Het onderzoeksteam (c) 2003, M. Jackson

The Blue Mountains (c) 2003, M. Jackson

Toen Michael langskwam zaten zijn benen nog onder de schaven en schrammen van de tocht door het onherbergzame Wollemi National Park. Dankzij de bosbranden die er het jaar ervoor hebben gewoed, was het gebied al wat minder slecht toegankelijk dan normaal. De oorspronkelijke ontdekkers waren een aantal jaar geleden (in 1995) verdwaald toen ze de tekeningen tegen kwamen. Ze waren maar wat blij, dat ze uiteindelijk weer terugkwamen in de bewoonde wereld. Het gebied werd door hen een ware hel genoemd. Iets wat je niet zou zeggen als je een mooie vredige foto ziet van het gebied.
 
De locatie van de tekeningen is genoemd naar een grote tekening van een vogel, waarschijnlijk een adelaar. De vogel reikt met zijn vleugels van de ene kant naar de andere kant en het is net of hij een bijl en een boemerang vast houdt. Vandaar de naam Eagle's Reach. Eagle's Reach (c) 2003, M. Jackson
 
Naast de rotstekeningen, heeft Michael nog een aantal andere plaatsen gevonden met sporen van aanwezigheid van Aboriginals. Dit zijn met name plaatsen met slijpgroeven, waar hun stenen werktuigen langs geslepen werden. Op de foto is dit het duidelijkst terug te zien aan de kleine poeltjes met water die op de rotsen liggen.

In September keert Michael weer terug om met een groep (waaronder ook enkele leden van zijn band, Didjeridu Dingo) de vindplaats nog verder in kaart te brengen en nog meer plaatsen te vinden met overblijfselen.

Slijp groeven in de rotsen (c) 2003, M. Jackson
 
Boemerang en Kangaroe (c) 2003, M. Jackson
 

Didges en Datjes

3 Augustus 2003
Gjallarhorn

Gjallarhorn gaat weer in Nederland touren

In Oktober tourt Gjallarhorn weer in Nederland. Het voorlopige programma is als volgt:
 
15 Okt Breda, Chasse theater 23 Okt Tilburg, Concertzaal
16 Okt Oss, Lievekamp 25 Okt Etten-Leur
18 Okt Drachten, De Lawei 28 Okt Groningen, De Oosterpoort
19 Okt Vlissingen, Arsenaaltheater 30 Okt Hengelo, Schouwburg Hengelo
21 Okt Leeuwarden  31 Okt Leiden

Als er meer gedetailleerde informatie is, dan verschijnt het in de agenda op deze site. Een recensie van hun optreden vorig jaar in Nijmegen staat in DidgeriNews nummer 12
 


Eerder nieuws:

DidgeriNews Nr. 1: Garma - Didge komende tijd - Didge in Nieuws - Klokhuis - Inhoudsopgave 2002 ; Januari 2003
DidgeriNews Nr. 2: Rabbit Proof Fence - Didge Dingetjes - Midwinterhoorn ; Februari 2003
DidgeriNews Nr. 3: DreamTime festival - Didjeribone - Charlie McMahon - Privé ; Maart 2003
DidgeriNews Nr. 4: Ruigoord - Den Bosch - Sfinks - No Worries - Didge Tips ; April 2003
DidgeriNews Nr. 5: Programma DreamTime - Info Sfinks - Foto's Den Bosch - Info DrentDidge ; Mei 2003
DidgeriNews Nr. 6: Optredens, Festival, POSTERS - Didge & Folk - Billabong Spanje ; Juni 2003
DidgeriNews Nr. 7: DrentDidg - CD recensie - Aboriginal Art Findings - Privé DidgeWeb ; Juli 2003

Deze nieuws pagina bestaat vanaf Januari 2002. Als er nieuwtjes zijn uit Didgeridoo land komen die op deze pagina te staan. De DidgeriNews pagina zal onregelmatig ververst worden. Als er een nieuwe versie is zal dit op de startpagina van DidgeWeb staan en het zal in de agenda mailtjes genoemd worden. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de agenda mailtjes, kun je dat doen via deze link.

Als je didge nieuwtjes hebt kun je het natuurlijk altijd naar me emailen. Er is geen garantie dat je berichtje geplaatst wordt en het kan zijn dat ik het berichtje hier en daar wat aanpas (bij grote wijzigingen word je eerst geinformeerd ).

Verder ben ik (omdat berichten door derden aageleverd kunnen worden) als webmaster niet aansprakelijk voor de correctheid van de inhoud van berichtjes, hoewel ik natuurlijk wel steeds probeer zo zorgvuldig mogelijk te zijn.